Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

Bécstől áll már a sor Hegyeshalomig – nem tudnak hazajönni a magyarok

Infostart
2020. március 18. 18:00
A teljes határzár kellemetlen hatása, hogy a sorban ragadtak a hazatartók, és sok olyan szállítmány, amely a hazai ellátást szolgálná.

Kedden 20 kilométeres sor volt Hegyeshalomnál, a helyzetet az idézte elő, hogy a határhoz érkező nem magyar állampolgárok nem akartak beletörődni abba, hogy hazánkon keresztül nem jutnak haza, és eltorlaszolták az utat. Végül a kormány kedden éjjel egyszeri átutazást tett lehetővé a román és a bolgár állampolgároknak a kijelölt tranzitútvonalon.

A Portfolio cikke szerint viszont ez az intézkedés nem sokat segített a helyzeten, a tegnapi villámmegoldás után ugyanis szerdán ismét hatalmas sor van a határon, mert újabb tömegek indultak meg kelet felé. A Google Maps tanúsága szerint a sor vége valahol Bécs határában van, noha a legfrissebb hírek szerint megindulhatott a forgalom a határátkelőn. A rendőrség Határinfó szolgáltatása szerint 3 óra a belépési várakozási idő Hegyeshalomnál, Kópházánál viszont negyed óra.

A Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete azonnali intézkedést kért a hatóságoktól a magyarországi határok áruszállítási célú átjárhatóságának helyreállítása érdekében, mert a jelenlegi korlátozott működés veszélybe sodorta az ellátás fenntarthatóságát.

A gazdasági portál olvasói közül többen is arról számoltak be, hogy áldatlan állapotok vannak a határ előtt, van olyan kamionos, aki egy nap alatt egy métert sem mozdult járművével. Volt, aki arról írt, hogy ismét eltorlaszolták az utat román állampolgárok.

A rajkai határátkelőnél is hatalmas sorok állnak, a vége Pozsonyban van.