Nyitókép: MTI/Ujvári Sándor

Koronavírus: már épül a magyar mobilkórház - fotók

Infostart
2020. március 16. 12:55
Elkezdődött egy 150 páciens befogadására alkalmas járványügyi mobil konténerkórház építése Kiskunhalason hétfőn.

A kórház a Kiskunhalasi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet területén, de a börtöntől távolabb, elkülönített telekrészen működik majd.

A beruházás végrehajtásáért felelős akciócsoport választása azért esett a kiskunhalasi helyszínre, mert

az egykori laktanya területén korábban konténerekből kialakított menekültügyi őrzött szállás működött, ezért a kórház kialakításához szükséges közművek már rendelkezésre állnak

- közölte a helyszínen Orosz Zoltán, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának szóvivője.

A kivitelezési munkák a tereprendezéssel és a földmunkákkal már hétfőn reggel elkezdődtek. A kórház várhatóan egy hónap alatt készül el. Összesen 150 férőhely lesz benne, az egymáshoz kapcsolt konténerek beszerzése megkezdődött. A beruházás költségeiről a szóvivő későbbre ígért tájékoztatást.

MTI/Ujvári Sándor

Lakatos Tibor, a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs központi ügyeletének vezetője korábban elmondta, a kiskunhalasi mobil konténerkórház az esetleges kapacitáscsökkenés esetén vonható be a gyógyító-megelőző vagy megfigyelési tevékenységbe.

Missziós tapasztalat

A Magyar Nemzet azt írta, a mobil konténerkórház szakszerű kiépítésébe pedig várhatóan bevonnak katonai orvos szakértőket és katonai logisztikusokat is, akiknek vannak tapasztalatai az ilyen létesítmények működtetésében a missziós műveleti területekről.

A missziókba telepített katonai kórházakban konténerekből épített kórtermekben láttak el betegeket intenzív terápiás ágyakon, sok esetben lélegeztető-gépekkel. Az afganisztáni német NATO-konténerkórházban (Role), Mazari Sarifban például elengedhetetlen volt a tökéletes elkülönítés biztosítása a fertőzéses eseteknél. Az ilyen tábori egészségügyi központokban ugyanakkor kémiai és mikrobiológiai laboratórium és vérbank is működött.

MTI/Ujvári Sándor

A Magyar Honvédség rendelkezik konténerekből álló telepíthető mobil laborral is, amely Kopcsó István dandártábornok, a Magyar Honvédség egészségügyi főnöke szerint alkalmas a koronavírus diagnosztizálására is.

A teljes állománnyal a laboratórium harminc napon keresztül képes működni. Naponta két, hatórás vizsgálati ciklusban összesen napi húsz minta feldolgozását végezheti.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!