Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Fellélegezhetnek a budapesti autósok, vége a büntetésnek

Infostart
2020. február 9. 06:00
Csökkent a szabálytalan járművek elszállítása és az autósokkal szembeni helyszíni bírság 2019-ben, sőt a Fővárosi Rendészeti Igazgatóság beszüntette a kerékbilincselést. Mostantól csak nagyon szükséges esetben büntetnek.

„Az intézkedési statisztikáink, illetve a tapasztalataink alapján megállapítható, hogy a járművezetők magatartása kismértékű javulást mutat a fővárosi közlekedésben, valamint a parkolási kultúrában” – felelte a Vezess kérdésére a Fővárosi Rendészeti Igazgatóság (FÖRI). Az autósportál arra volt kíváncsi, hogy alakult Budapesten a büntetési helyzet, és kiderült, 2019-ben a FÖRI egyetlen autót sem bilincselt le a fővárosban. (Más kérdés, hogy a kerületi rendészetek továbbra is használhatják ezt az eszközt.) Ez egyelőre kísérlet, ha romlik a parkolási helyzet, újra elővehetik majd a módszert

Most elvileg inkább elszállítják a szabálytalanul parkolókat, csakhogy az elszállítások számában sem volt emelkedés, sőt a 2018-as 2680-ról 2372-re csökkent tavaly. Ha a kerékbilincselést és az elszállítást együtt nézzük, akkor hatalmasa a visszaesés, 2017-ben még több mint ötezer autós kereste vagy a bilincsleszedőt, vagy a kocsiját..

Az elszállításoknál inkább azt a megoldást alkalmazzák, hogy a forgalmat akadályozó járműveket, ha megoldható, csak arrébb rakják pár méterrel, és egy figyelmeztető/tájékoztató papír hátrahagyásával jelzik a sofőrnek a hibáját, valamint hogy hol találja a kocsiját.

A FÖRI által kiszabott helyszíni bírságoknál is az elmúlt négy év nagyon látványos csökkenést mutat. 2016 óta szinte a negyedére esett ezeknek a büntetéseknek a száma (5244 helyett 1132).

A FÖRI szerint a budapesti közlekedésében résztvevő autósok 90-95 százaléka szabályosan közlekedik és parkol, csak a maradék kis rész problémás. Központi döntés alapján mostantól másként állnak hozzájuk. Szolgáltatni akarnak, ezért inkább segítenek, kérnek, figyelmeztetnek, és csak szülséges esetben büntetnek.