Nyitókép: Wikipédia/Denisoliver

Vízállás: vigyázó szemünket a Dunára vethetjük

Infostart / InfoRádió - Dzsubák Tamás
2020. február 6. 17:07
Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője szerint péntek hajnalban tetőzhet a Duna vízállása a fővárosi szakaszon.

"A Duna jelenleg Esztergom térségében tetőzik, de ott is csak elsőfokú készültséget megközelítő vízállással" - magyarázta az OVF szóvivője csütörtökön az InfoRádióban.

Csütörtök estig lesz érvényben a készültség a felső szakaszon, de ez az éjszakai órákban biztosan megszűnik majd. A budapesti tetőzés a péntek kora hajnali órákban várható, amely hosszabb ideig fog tartani, mivel a várható kevés csapadék miatt ezeken a területeken stagnálni fog a vízállás.

A vízszint nem lesz olyan magas, hogy az alsó rakpartot le kelljen zárni.

A Tisza jelenleg Vásárosnamény térségében tetőzik, de ott a vízállás elmarad az elsőfokú készültségtől és a későbbiekben sem várható emelkedés.

A Bodrogon végighaladó árhullám már inkább megközelíti az elsőfokú vízállást,

a Szamoson és a Fekete-Körösön is ez lesz a várható helyzet a napokban.

Arra a kérdésre, hogy érkezik-e még jelentős mennyiségű kommunális hulladék Magyarországra, Siklós Gabriella azt válaszolta: a Tisza és a Szamos árhullámából már megérkezett az a mennyiség, amit ki tudtak szedni, ezzel körülbelül 800 tonnányi kommunális hulladék továbbúszását tudták megakadályozni.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Duna és Tisza vízállása
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást