KESMA-ügy: a GVH már orvosolta is a bíróság kifogását

Infostart
2020. január 29. 16:40
A Fővárosi Törvényszék szerint a Gazdasági Versenyhivatal nem megfelelő jogi formában adott engedélyt a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány és több kiadó egyesülésére, de a hivatal szerint csak egy formai hibáról volt szó, amelyet már orvosoltak is.

Nem vizsgálta a GVH a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) megalakulásakor a médiapiaci versenyszabályokat, mert a kormány a szervezetet nemzetstratégiai jelentőségűnek minősítette, és a hivatal csak kiadta az engedélyt. A Szabad Pécs és a TASZ ezt megtámadta a bíróságon, és a Fővárosi Törvényszék új eljárásra kötelezte a GVH-t.

Nem sokkal később a GVH közleményt adott ki, amelyben az szerepel, hogy a Fővárosi Törvényszék ítéletében megerősítette, hogy a Gazdasági Versenyhivatalnak nem volt hatásköre a KESMA-fúzió versenyjogi szempontú vizsgálatára, és csak arra kötelezte a hivatalt, hogy döntését más formában hozza meg egy új eljárás keretében.

A Gazdasági Versenyhivatal hatásköre hiánya miatt hatósági bizonyítványt állított ki az összefonódásról 2018. december 6-án, most a bíróság kimondta, hogy az adott esetben hatósági bizonyítvány kiadásának nem volt helye, ezért a hatóságnak ismételten le kell folytatnia az összefonódás-bejelentés elintézésével kapcsolatos eljárást, és a kialakított jogi álláspontjának megfelelő formában és tartalommal ellátva kell lezárnia.

"Mindemellett a Törvényszék rögzítette, hogy a kormányrendelettel nemzetstratégiai jelentőségűvé minősített összefonódás kivételt jelent a versenytörvény tárgyi hatálya alól, ilyen értelemben nincs jelentősége annak, hogy az összefonódást már bejelentették: arra a kormányrendelet szabálya ugyanúgy alkalmazandó. Ezt követően a Gazdasági Versenyhivatal 2020. január 29-én kelt végzésével az összefonódás-bejelentést hatáskörének hiánya miatt visszautasította" – írta a GVH.

Az ügyben a Kormányzati Tájékoztatási Központ közölte: "A Közép-Európai Sajtó- és Médiaalapítvány ügyében hozott versenyhivatali határozatnál a bíróság részéről a kormány döntésével kapcsolatban semmilyen kifogás nem merült fel. A bíróság azt állapította meg, hogy a GVH által kiállított hatósági bizonyítvány volt formailag hibás. A GVH a Fővárosi Törvényszék döntése nyomán orvosolta a formai hibát, és új határozatot hozott. A bírósági döntésnek megfelelő új határozatot a GVH már kiadta, így az ügy jogilag rendezett.”