Nyitókép: Pixabay.com

Cégadatok: visszavonulót fújt a kormány

Infostart
2019. december 21. 17:40
Mégsem teszik fizetőssé az eddig ingyenesen hozzáférhető cégadatokat.

A jövő évi költségvetést megalapozó salátatörvényben szerepelt egy módosítás, mely az eddig ingyenes cégadatok jelentős részét fizetőssé tette volna. A tervek szerint a jövőben nem lett volna elérhető a tárolt elektronikus cégkivonat, hanem online valósidejű céginformáció biztosítására került volna sor. Azt, hogy milyen cégadatok maradtak volna ingyenesek, és mennyit kellett volna fizetni az adatokért, egy végrehajtási rendeletben szabályozta volna a kormány. Ez a rendelet azonban azóta sem jelent meg, és a cégnyilvántartásokban sem történt látható változás,

Az Mfor.hu megkereste az Igazságügyi Minisztériumot az ügyben. A tárca válaszából kiderül: a kormány visszalépett a fizetős cégadatokat illetően. A december 11-én elfogadott törvényjavaslat egyik paragrafusa olyan módosítást tartalmaz, amelynek eredményeként

nem hajtják végre a nyáron elfogadott változatot.

"Az eredeti jogalkotói cél az ingyenes céginformációval való visszaélést kívánta megakadályozni. A gyakorlati visszajelzések alapján megállapítható azonban, hogy a módosítás a joggyakorlatban, az üzleti forgalomban jelentősebb érdeksérelemmel járna, így a 2019. szeptember 30-ai szövegállapot kerül visszaállításra" – közölték.

Nem változtattak ugyanakkor a cégek számára bevezetésre került új ingyenes szolgáltatásokon. Ennek köszönhetően havonta ingyenesen kapnak közokirati formájú elektronikus cégkivonatot, továbbá elektronikus üzenettel értesülnek a cégadataikban történő változásokról. Ezt külön nem kell majd igényelniük, a céginformációs szolgálat automatikusan cégkapura küldi a cégkivonatot, illetve az elektronikus értesítést.

Napokon belül megjelenik egy olyan igazságügyi miniszteri rendelet, amely a fentiek mellett egy gyors és pontos információhoz jutást biztosít, azáltal, hogy szabályozza az elektronikus úton történő azonnali céginformációs szolgáltatást.

Ez a gyakorlatban egy webshop-jellegű szolgáltatást jelent, vagyis online fizetés ellenében bárki hozzájuthat online céginformációkhoz, mint a cégkivonat, cégmásolat, cégbizonyítvány. Ez igényelhető majd közokirati és nem közokirati formában is.