Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Kisebb átrendeződést mért az ellenzéknél a Nézőpont

Infostart
2019. november 12. 14:56
Az önkormányzati választás után is őrzi jelentős előnyét a Fidesz-KDNP, melynek politikáját a választási részvételüket biztosra ígérő szavazók 52 százaléka támogatja. Az ellenzéki pártok szoros háziversenyét ezúttal a Momentum Mozgalom vezeti.

A Momentum Mozgalom 13 százalékot érne el egy most vasárnap esedékes választáson listán, de a Demokratikus Koalíció (11 százalék) és a Jobbik (9 százalék) is szorosan ott áll mögöttük - derül ki a Nézőpont Intézet Magyar Nemzet számára készült, októberi közvélemény-kutatásából.

Az önkormányzati választás utáni időszakban készült felmérésből az is kiderült, hogy Budapesten – az európai parlamenti választás eredményhez hasonlóan – a Fidesz-KDNP a legnépszerűbb párt továbbra is, 39 százalékos támogatottsággal a biztos szavazók körében.

A legerősebb ellenzéki erő a Momentum Mozgalom lett, amely 20 százalékon áll a fővárosban, őket a DK követi 15 százalékos eredménnyel. Az MSZP-P országos eredményéhez képest itt jobban szerepel és 9 százalékon áll. Budapesten kívül a kormánypártok eredménye és ellenzéki pártokkal szemben meglévő előnye nagyobb. A fővároson kívül 55 százalékon áll jobboldali koalíció. Vidéken –csakúgy,mint Budapesten – a Momentum volt a legerősebb ellenzéki párt (12 százalék), mögöttük ismét a DK végzett (10 százalék).

Amíg a fővárosban az összevont ellenzék pártjait 60 százalék támogatja, addig a lakosság többségét adó vidéken 44 százalék.

Ahogy az önkormányzati választást megelőzően, úgy most is magasvolt a politikailag aktív, de pártpreferenciával nem rendelkezők aránya országosan. A Nézőpont Intézet legutóbbi felmérésében a teljes népességen belül 17 százalék volt az aktívak aránya, 9 százalék pedig az inaktívmegkérdezetteké.

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása 2019. október 14. és október 27. között készült 2300 fő személyes megkérdezésével. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. 2300 fős mintanagyság és 95 százalékos megbízhatósági szint esetén a mintavételi hiba 2,1 százalék.