Nyitókép: Pixabay

Ez az utolsó felvételi, még kötelező nyelvvizsga nélkül

Infostart
2019. október 17. 10:42
Már lehet jelentkezni a 2020 februárjában induló keresztféléves felsőoktatási képzésekre. A képzések választéka jóval szűkebb az őszieknél.

Keddtől lehet jelentkezni a 2020 februárjában induló keresztféléves felsőoktatási képzésekre. A jelentkezők november 15-ig dönthetik el, hogy mely egyetem vagy főiskola mely képzésén szeretnének továbbtanulni - közölte az Oktatási Hivatal . A leadott jelentkezéseket november 20-ig hitelesíteni is kell.

A Magyar Nemzet összesítése szerint 33 felsőoktatási intézmény kínál képzéseket, elsősorban mesterszinten. Nappali tagozaton 89-féle alapképzés, 11 osztatlan és 561 mesterképzés közül válogathatnak az felvételizők. A levelező és esti képzési formákat is beleszámítva 186 alapképzés érhető el, ám ezek mind fizetősek, ebben az eljárásban csak a mesterképzésekben lehet állami ösztöndíjas helyre pályázni. Ezeket nem csak a már diplomával rendelkezők jelölhetik meg, elég a tanév februári indulása előtt megszerezni a képzéshez előírt felsőfokú végzettséget.

Hely van bőven, az Eötvös Loránd Tudományegyetemre (ELTE) akár 23 ezer felvételiző is bejuthat, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) több mint 15 ezer, a Szegedi Tudományegyetem csaknem 14 ezer diákot tud fogadni.

A keresztféléves képzésekre az elmúlt évek tapasztalatai szerint országosan öt-hatezren jelentkeznek. Most amiatt felvételizhetnek többen, mert

ez az utolsó felvételi eljárás, amikor még nem kötelező az alap- és osztatlan szakokon az emelt szintű érettségi, illetve a középfokú nyelvvizsga.

Kérdés, hogy a szigorítás elkerülése érdekében mennyien hajlandók inkább az önköltség fizetését bevállalni.

A legnépszerűbb gazdálkodási és menedzsment alapszakot ezúttal is több intézményben meghirdették, az ára félévenként 180 és 315 ezer forint között mozog. Hasonló árfekvésben érhető el a kereskedelem és marketing- vagy a pénzügyi képzés is.

Aki orvosi, fogorvosi pályára készül, annak várnia kell jövő szeptemberig, ilyen képzések ezúttal sajnos egyáltalán nincsenek a választékban, de a népszerű villamosmérnök és gépészmérnöki szakok is kizárólag mesterképzésben érhetők most el.

A jelentkezők legfeljebb hat helyet jelölhetnek meg, ebből hármat díjmentesen, a továbbiakat pedig két-kétezer forintért. A már meglévő dokumentumokat, bizonyítványokat a jelentkezéskor kell feltölteni, a határidő után szerzettek pedig legkésőbb január 9-ig pótolhatók. A ponthatárokat várhatóan január 23-án hirdetik ki.