Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Elutasították az MTVA birtokvédelmi kérelmét

Infostart
2019. szeptember 27. 19:59
A Budapesti II. és III. Kerületi Bíróság az óbudai jegyző által kiadott birtokvédelmi határozatot megváltoztatta és az alperes MTVA birtokvédelmi kérelmét elutasította.

Ezen határozat alapján hagyták el az ellenzéki országgyűlési képviselő felperesek 2018. december 17-én a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) Kunigunda utcai székházát - közölte a Fővárosi Törvényszék.

A felperesek, Kunhalmi Ágnes (MSZP), Varju László (DK), Gréczy Zsolt (DK) , Vadai Ágnes (DK) és Oláh Lajos (DK) polgári keresetben támadták meg az óbudai jegyző birtokvédelmi határozatának jogszerűségét és annak megváltoztatására kérték a bíróságot, mivel a határozat véleményük szerint súlyos tartalmi és alaki hibákat tartalmazott. A bíróság helyt adott a keresetnek és megváltoztatta a kiadott birtokvédelmi határozatot, valamint kötelezte az alperest a felmerült perköltségek megtérítésére.

A bíróság indokolása szerint a felperesek országgyűlési képviselőként jogosultak voltak az alperes területére belépni. Azzal, hogy a területen tartózkodtak, a perben lefolytatott bizonyítás alapján

nem okozták az alperes rendeltetésszerű működésének aránytalan sérelmét.

Az eset előzménye, hogy tavaly decemberben ellenzéki képviselők jutottak be a székházba, és be akarták olvastatni ötpontos követelésüket. Az MTVA biztonsági emberei azonban nem engedték a politikusokat szabadon mozogni az épületben, volt, akit kitettek, mást a földre vittek.

Óbuda jegyzője birtokvédelmi eljárást indított, aminek eredményeként akár rendőri erővel is elvihették volna a politikusokat, ha maguktól nem távoznak a székházból. Ezt támadták a bíróságon az ellenzéki képviselők.