Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

T-72-esek vették tűz alá a Bakonyt

Infostart
2019. szeptember 18. 15:45
A Bátor Harcos 2019 hadgyakorlaton éleslövészetet hajtottak végre a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár katonái T-72-es harckocsikkal, amire hosszú ideje nem volt példa.

Nagy Norbert őrnagy, az MH 25. Klapka György Lövészdandár 11. Harckocsi Zászlóaljának törzsfőnöke a veol.hu-nak elmondta: egy harckocsiszázad éles lőgyakorlatot hajtott végre a „0” ponti lőtéren, melyre már hónapokkal ezelőtt megkezdték a felkészülést, miután évek óta nem volt lehetőségük ekkora kötelékben harckocsikkal éles lőgyakorlatot végrehajtani.

Az éleslövészetet többnapos kemény kiképzés előzte meg, mely során minden egyes harckocsi több mint kétszáz kilométert tett meg a lőtér területén. A támadó lőgyakorlat elképzelt helyzetében a mélységből történő előrevonást követően, az ellenség fedező-biztosító zónájában, a biztosító erők leküzdése után az első lépcsőben lévő ellenség megsemmisítése volt a századharccsoport, illetve a kötelék feladata.

Az éleslövészeten nemcsak a szárazföldi erő, hanem a légierő is részt vett, a műveletet a Magyar Honvédség Gripen vadászrepülőgépei is éleslövészettel támogatták.