Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Minimum 900 ezres bért követelnek a kezdő szakorvosoknak

Infostart / InfoRádió
2019. augusztus 15. 06:00
Rendkívüli nagygyűlést tart szeptemberben a Magyar Orvosi Kamara. A szervezet a tanácskozásra a kormány képviselőit is várja, hogy lezárhassák a szerintük félbeszakadt tárgyalásokat. A kamara egyebek mellett gigantikus, egységesen kötelező kezdő alapbért követel.

Szeptember 21-én Budapestre várja a Magyar Orvosi Kamara a tagjait valamint a Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Pénzügyminisztérium és a Miniszterelnökség képviselőit. Céljuk, hogy a rendkívüli nagygyűlésen lezárják az év elején félbeszakadt tárgyalásokat és a megállapodást kollektív szerződésben rögzítsék – mondta az InfoRádiónak a szervezet elnöke. Éger István szerint az egészségügyben dolgozók helyzetének rendezése halaszthatatlan.

"Véget kell vetni annak, hogy szakorvos és szakorvos között Magyarországon jövedelmi különbség legyen a kötelező kezdő alapbér tekintetében"

- jelentette ki. A legfontosabb követelésük, hogy mire 2022-ben beáll a szakdolgozói béremelés utolsó fázisa, valamennyi kezdő szakorvos számára kötelezően,

minimálisan 900 ezer forint bruttó alapbér

garantált legyen, függetlenül a munkaviszonya fajtájától, amennyiben közfinanszírozott ellátásban dolgozik.

Emellett követelik a hálapénz megszüntetését, a nyugdíjas egészségügyi dolgozók pluszterhek nélküli munkavállalását, és a szakmai minimumfeltételek betartatását – tette hozzá Éger István.

"Magyarországon ezen célok megvalósításának csak a döntéshozói akarat hiánya az akadálya. Ezer-ezerkétszáz milliárd forint plusz forrásról van szó az ágazat számára, ezt a költségvetés kibírja" - vélekedett a Magyar Orvosi Kamara elnöke.

Ha a szeptemberi nagygyűlés sem jár sikerrel, folytatják a nyomásgyakorlást. A kamarának több mint 5 ezer orvos jelezte, hogy készek felfüggeszteni az önként vállalt túlmunkát.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma közleményében azt írta: eddig is tárgyalt, ezután is kész tárgyalni a az orvosi kamarával. Hozzátették: jövőre az ideinél 184 milliárd forinttal több forrás áll rendelkezésre egészségügyi célokra, a kormány pedig elkötelezett minden egészségügyi dolgozó anyagi megbecsülésnek további javítása mellet.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
MOK, rendkívüli nagygyűlés
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást