Nyitókép: MTI/Ujvári Sándor

Több mint százezer magyar diploma kiadása lóg a levegőben

Infostart
2019. június 28. 08:08
Közben zajlik a második diplomamentő program.

Június végéig összesen 93 415 olyan régi típusú egyetemi és főiskolai, alap-, illetve osztatlan képzést tartott nyilván a Felsőoktatási Információs Rendszer, amely esetében az oklevelet nyelvvizsga hiánya miatt nem adták ki – közölte a Magyar Hírlappal az Oktatási Hivatal (OH). Ezen felül 8139 mesterszakos hallgatónak sincs meg a diplomakiadáshoz szükséges bizonyítványa.

2018-ban és 2019-ben – a június 11-i adatok alapján – összesen 10 567 oklevelet adtak ki olyan alap-, mester-, osztatlan, valamint korábbi egyetemi és főiskolai képzéseken, amelyek esetében a hallgatók a kimeneti vizsgát követően több mint harminc nappal mutatták be a nyelvvizsga követelmények teljesítését igazoló nyelvvizsgájukat.

Az első diplomamentő program 2014-ben indult, és olyanok nyelvtanulását támogatta, akiknek kizárólag a nyelvvizsga hiánya jelentette az akadályt a diploma átvételéhez, és már nem rendelkeztek hallgatói jogviszonnyal. A program 2015-ben újraindult, a

diplomamentő II.-ben eddig összesen 1160 jelentkező pályázata volt érvényes.

Ez a program négyszázmillió forint állami támogatásból valósul meg, a képzési támogatás mértéke fejenként maximum háromszázezer forint lehet.