Nyitókép: Levadászva.hu

Rettenetes pusztítást végzett a vihar Szabolcsban - videó

Infostart
2019. június 27. 17:49
Épületekre dőlt fák, kitört villanyoszlopok és leszakadt vezetékek eltávolításához kérték a tűzoltók segítségét. Több mint 70 településen nincs áram a megyében, az áramszünet miatt több magyar-ukrán és magyar-román határátkelőnél szünetel a forgalom.

Dudás Szilvia, a térségi katasztrófavédelmi igazgatóság megbízott szóvivője elmondta, a legnagyobb pusztítást Kisvárda környékén okozta a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű eső és az orkánerejű szél. Autókra, középületekre, családi házakra, főutakra és villanyvezetékekre dőltek fák, épületek tetőszerkezetében tett kárt a vihar, több út pedig járhatatlanná vált.

Kora estig több mint ezer segélyhívás érkezett a katasztrófavédelem megyei ügyeletére, néhány településen belül egyszerre több mint tíz riasztás érkezett a tűzoltókhoz. Mint mondta, az egységek megfeszített munkával folyamatosan dolgoznak a viharkárok felszámolásán.

Az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság közlése szerint

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét fél kettőkor érte el a zivatar helyenként jéggel és óránkénti 60-90 kilométeres viharos széllel,

a térségben legalább harminc milliméter eső esett.

  • Bökönyben kémény dőlt rá egy családi ház tetejére,
  • Nyíregyházán garázsokba folyt be az esővíz,
  • Nyírlugoson fa dőlt egy lakásra és a ház lakóját elzárta a külvilágtól,
  • Gyulaházán tornaterem, Kisvárdán pedig középiskola tetejét vitte le a szél.

Így csapott le az évtized vihara Kisvárdára:

A felvétel készítőinek beszámolója szerint tíz perc alatt szinte éjszakai sötétség borult a környékre, amelynek először homokviharral, majd jéggel és esővel kellett megküzdenie a viharos szélben.

Nem úszta meg a kisvárdai gimnázium teteje sem, így nézett ki a szupercella után:

Ajaknál kamion borult az árokba, a sok eső miatt Kékcse környékén járhatatlanokká váltak az utak, több útszakaszt pedig fakidőlések miatt kell lezárni. Útra borult fák akadályozzák a közlekedést Kisvárda körzetében a 4-es úton, Járminál a 49-es, Nyírmadánál a 41-es úton, valamint többek között Baktalórántházánál és Ramocsaházánál is.

A rendőrség azt közölte, hogy a vihar okozta áramszünet miatt szünetel a határforgalom a magyar-ukrán határon, a beregsurányi és a lónyai, valamint a magyar-román határon a vállaji közúti határátkelőhelyen.

A Szabolcs Online beszámolójában azt írta,

a vihar a Kisvárda-Anarcs-Szabolcsbáka-Gemzse-Ilk-Vásárosnamény vonalon okozott nagy károkat.

Nyíregyházára cseresznye méretű jéggel kísért heves zivatar csapott le, Nyírkarászon a templom tetejét bontotta meg a szél, Mátészalkán pedig az állatmenhely épületét tette tönkre a vihar.

Több mint 70 településen nincs áram

Varga Ivett, az E.ON szóvivője elmondta: jelentős károkat okozott a vihar az áramhálózatban, az erős szél több településen villanyoszlopokat tört ki és elektromos vezetéket szakított le.

A városok közül

Kisvárdán, Mátészalkán, Nagyecseden, Vásárosnaményban és Dombrádon, a kisebb községek közül például Kocsordon, Ajakon, Ófehértón és Bátorligeten nincs áram.

Egy-egy hálózati szakasz több pontján keletkeztek károk, amelyek kijavítására a szolgáltató a szomszédos megyékből csoportosít át szakembereket, és szerződéses partnereket is bevon a kármentesítésbe.

A viharról korábbi cikkeinket ITT olvashatják.