Nyitókép: MTI Fotó: Kallos Bea

Komoly létszámhiánytól tart a PSZ

Infostart / InfoRádió - Déri Ágota
2019. június 24. 20:06
Jelentős az óvodapedagógus-hiány, országszerte több mint 840 betöltetlen álláshely van az intézményekben. A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) óvodapedagógiai tagozatának elnöke arra figyelmeztetett, hogy a helyzet a következő években tovább fog romlani.

A statisztikákból az derül ki, hogy az elkövetkezendő 5 évben a pályán lévő, aktív óvodapedagógusok harmada nyugdíjas lesz, vagyis egy komoly létszámhiány fog jelentkezni, és nincs megfelelő számú utánpótlás se, figyelmeztetett Verba Attiláné.

Megoldás lehetne, egyben bevett szokás is, hogy a nyugdíjas kollégákat tovább foglalkoztatják az óvodák, de sajnos 40 év szolgálati idő után jellemzően ők "elfáradnak" – akár fizikálisan, akár mentálisan, jegyezte meg a szakértő. "Ha vállalnak nyugdíj után munkát, akkor ez részmunkaidőben történik, természetesen ez is hatalmas nagy segítség, de nem megoldás.

Tűzoltásnak jó, rövidtávon segíthet, de

hosszútávon ez semmiféleképpen nem megoldás" – hangsúlyozta a PSZ óvodapedagógiai tagozatának elnöke.

A pályakezdők esetében a leterheltséget és az alulfizetettséget látja a legfőbb gondnak a szakértő. A hatalmas dokumentáció-mennyiség, amelyet meg kell írniuk, a portfólió, a minősítés, mind-mind olyan dolog, amely nem a pályára vonzza az óvónőket, sorolta Verba Attiláné.

A kormány képzésátalakításáról szóló szakmai pletyka pedig reméli, az is marad. "Hogy a középfokú képzést visszaállítanék, én azt abszolúte nem támogatom, mondta.

Ne lépjünk már vissza".

Az, hogy csak főiskolai diplomával a zsebükben láthatják el a hivatásukat, az rangra emelte az óvodapedagógus-képzést és -munkát, jegyezte meg végezetül.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Jelentős az óvodapedagógus hiány
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást