Nyitókép: Pixabay

Tiszta ólom a csapvíz, Szeged nem várt tovább senkire

Infostart
2019. június 13. 13:29
A nyári szünetben megoldják a csőcserét. A bajra egy mindenki számára ingyenesen hozzáférhető vizsgálat után derült fény.

Az Infostart.hu korábban több ízben is foglalkozott az ólomszennyezett csapvízzel az idős társasházak esetében; a "megfejtés" az lehet, hogy bár a vezetékes víz valóban kifogástalan minőségű lehet, amint azt a hatóságok rendre elmondják, a háztartásokba viszont már korszerűtlen ólomcsöveken jut el a víz, ami miatt az büdös, színes és csak akkor fogyasztható, ha alaposan kifolyatják.

Most a Szegedma.hu számolt be arról, hogy a dél-alföldi városban lefolytatták a szükséges közbeszerzési eljárásokat, és két általános iskolában haladéktalanul kicserélik az ólommal szennyezett csőszakaszokat.

Szegeden április óta fogyasztanak ballonos vizet a Zrínyiben és a Rókusi iskolában, ekkor derült fény arra, hogy a víz ólomtartalma durván határérték fölötti.

Az iskolai szünetben fognak dolgozni a csőcserén, augusztusban pedig még lesz egy teljeskörű hatósági vizsgálat, hogy megfelelő vízzel kezdjék az évet.

A szennyezésre úgy derült fény, hogy a két iskola önként mintát küldött az Országos Közegészségügyi Intézet felhívására, ezt egyébként bárki kezdeményezheti, a vizsgálat ingyenes.