Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Faluldi Imre

Indul a harc a hitelképessé lett új vállalkozásokért

Infostart
2019. június 12. 11:38
Most jelennek meg a bankokban a nemrégiben alapított, de már hitelképessé érett vállalkozások - mondta az InfoRádióban Takács Nikoletta, a Sberbank mikrovállalati területének vezetője.

Május végén zárták le az első teljes gazdasági évüket a 2017-ben alakult vállalkozások. Ezeknek a cégeknek az elkészült beszámoló jelenti a felnőttség küszöbét, hiszen a legtöbb banknál ezáltal váltak hitelképessé. A hitelintézetek maguk is keresik a kegyüket, de különböző finanszírozási igényeik miatt tömegesen jelennek meg a bankoknál maguk is ezekben a hetekben - mondta Takács Nikoletta.

2017-ben kb. 25 ezer vállalkozás indult, ez a szám a megelőző éveket meghaladja, ami mögött a gazdasági fellendülés áll. Az első évét sikeresen túlélő vállalatok általában a második év során igényelnek először nagyobb hitelt, de a hitelintézetek is kezdeményezik a kapcsolatfelvételt a beszámolók közzététele után. A szintet ugró, hitelképessé érett vállalkozások a számlavezetés mellett folyószámla- és forgóeszközhitelt keresnek. Beruházáshoz, fejlesztéshez keresik az államilag támogatott konstrukciókat, mint az NHP és a Széchenyi Beruházási hitel.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Takács Nikoletta
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást