Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Fellélegezhet a Tisza

Infostart / InfoRádió - Fehér Anna
2019. június 12. 11:35
Több tonna szemét úszik a vízen a kiskörei vízlépcsőnél, a Tisza kisebb árhullámain érkező hordalékot felfogta a duzzasztó gátja. Az uszadék fa mellett rengeteg a PET-palack, de még lakókocsit is sodort oda az ár. A hordalékot kiemelik és szelektíven válogatják – mondta az InfoRádiónak Fejes Lőrinc, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság szakaszmérnöke.

Fejes Lőrinc elmondása szerint a kisebb árhullámok alkalmával tudják megállítani az érkező szemetet, ez történik most is. Mivel az árhullám nagysága akkora, hogy a duzzasztást nem kell megszüntetni, így a szemét a felszínen torlódik össze, a tiszta víz pedig az uszadékmező alatt folyik tovább Szolnok és Szeged irányába.

"Innen tovább uszadék és kommunális hulladék nem jutott"

– húzta alá Fejes Lőrinc.

A felgyülemlett szemetet most, ahogyan azt 2008 óta rendszeresen, úszó munkagépek – kotrók és uszályok – segítségével takarítják el. A vegyes állapotban partra kerülő hulladékot egy, az itt található kikötőben kialakított munkaterületen válogatják gépi- és kézi módszerrel szelektíven, árulta el a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság kiskörei szakaszmérnöke. A kiválogatott és tüzelhető fát a későbbiekben rászorulók között osztják szét a téli hónapokban.

A szakember kérdésre válaszolva megjegyezte, „a Tisza-tóba nem jut be egyetlen flakon sem”.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Fellélegezhet a Tisza
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást