Nyitókép: Pixabay

Meglepő tünetei lehetnek az ételintoleranciának

Infostart / InfoRádió - Fehér Anna
2019. június 10. 10:00
A jól ismert ételintolerancia tünetek mellett – mint a hasfájás, az étvágytalanság – rendhagyó tünetek is jelezhetik a problémát. Gyermekeknél gondolni kell rá, hogy a figyelemzavar, ekcéma vagy hiperaktivitás hátterében is ez a probléma állhat.

Az Ételintolerancia és Ételallergia Társaság elnöke, Takáts Alajos gasztroenterológus főorvos az InfoRádióban felhívta a figyelmet, hogy az ételintoleranciának szokatlan tünetei is lehetnek: nehezen múló bőrtünetek, ekcéma, kiütés, fejfájás, ízületi gyulladás, tartós köhögés, depresszió, székrekedés. Gyerekeknél kiszáradás, teljesítményromlás, figyelem- és alvászavar is jelentkezhet.

Takáts Alajos hozzátette a magyar gyermekek, fiatalok körében

leggyakrabban a tehéntej, a tojásfehérje, a kazein, a gliadin, a búza, a juhtej, a kecsketej, az árpa, a mogyoró és a borsó fogyasztása okoz ételintoleranciát.

Ha sikerül diagnosztizálni, hogy mi okozza a tüneteket, akkor azt a táplálékot el kell hagynia a gyermeknek.

Diétával megoldható a panasz, és nincs szükség gyógyszeres kezelésre.

A megfelelő táplálkozás még fontosabb a gyerekeknél, ezzel érdemes dietetikust felkeresni – mondta a szakértő. A betegséget vérvétel segítségével lehet diagnosztizálni, egyszerre 200 ételről lehet kideríteni így, hogy okoz-e intoleranciát a gyermeknél.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Meglepő tünetei lehetnek az ételintoleranciának
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást