Nyitókép: MTI Fotó: Kovács Tamás

Nagyon keresi piacát a magyar bor

Infostart / InfoRádió - Varga Mónika
2019. május 23. 18:41
Csaknem 1000 féle bort kóstalhattak az Országos Borverseny látogatói Kecskeméten, ahol 22 borvidék összesen 262 pincészete mérette meg magát.

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa immár negyvenedik alkalommal rendezte meg az országos borversenyt; ez az a verseny, ahol gyakorlatilag a legtöbb borász megméreti magát évről évre. Minden évben más a helyszín, idén Kecskemét volt az.

"Az összes olyan hazai borászat, amely valamit is ad magára, ezen a mustrán részt kíván venni" - nyomatékosította az InfoRádióban Kis Miklós Zsolt, az Agrárminisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

Bár még sok teendőt lát, úgy gondolja, az elmúlt 8-10 évben számos olyan eredményre is büszke lehet az ágazat, és el lehet mondani, hogy stabilabb és sikeresebb a borászat, mint az volt tíz évvel ezelőtt. Az egyik legfőbb tennivaló szerinte az értékesítés, a hazai piacokon túl a nemzetközi piacok meghódítása komoly feladat lesz.

A különféle vidékfejlesztési programokon keresztül a technológiai megújulást 35 milliád forinttal támogatta az állam, a pénz több száz borászhoz jutott el,

a pályázatnak pedig nincs vége, ezért Kis Miklós Zsolt bízik abban, hogy ősz elejére eredményt tudnak hirdetni a 26 milliárd forintnyi igényt bejelentők között.

A nemzetközi piacok meghódításában szerinte kulcsfontosságú, hogy a borászok a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa irányelvei mentén, közösen dolgozzanak.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Országos Borverseny - 1000 féle borral
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást