Nyitókép: Komka Péter

Újabb, csecsemőknek adott injekcióból van országos hiány

Infostart
2019. május 23. 12:30
A Konakionban a véralvadásban fontos szerepet játszó K-vitamin egy szintetikus formája található. Az oltást minden csecsemő pár órával a születése után megkapja a kórházban, majd otthon folytatni kell az adagolását. Közleményt adott ki az OGYÉI: külföldről pótolják a hiányt.

A szájon át is beadható injekciót otthon hat hónapos korig többször kapják a gyerekek. Ez elsősorban a kizárólagosan anyatejjel táplált csecsemőknek fontos, az anyatejben ugyanis alig választódik ki a K-vitamin, így csak kevés jut belőle a babának. Ha elmarad a Konakion beadása és a csecsemőről kiderül, hogy K-vitaminhiányos, az agyvérzéshez, gyomor-vagy bélrendszeri vérzéshez is vezethet. A készítményből azonban ősz végéig készlethiány van - írja a 24.hu.

Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke a portálnak elmondta, hogy a gyógyszertárak jelezték a készlethiányt. Az orvos szerint ez azért is súlyos probléma, mert a rotavírus elleni oltóanyaggal ellentétben a Konakiont egyetlen gyártó forgalmazza Magyarországon, így egyelőre nem tudni, mivel helyettesíthető a készítmény.

Mivel a gyerekorvosok nem kaptak hivatalos tájékoztatást ez ügyben, Póta Györgyék levelet írtak az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnek (OGYÉI) arról érdeklődve, hogy hivatalos helyettesítő készítmény hiányában mi a protokoll.

A hírportál értesülése szerint nemcsak a patikákban, hanem a havi készletet felhalmozó kórházakban is érezhető már a Konakion-hiány.

Közleményt adott ki az OGYÉI: külföldről pótolják a hiányt

Az OGYÉI adatbázisa szerint gyártói gond áll a háttérben, és október végéig nem lesz elegendő a készítményből. Az Infostarthoz is eljuttatott közlemény megerősíti, amit Póta György mondott, hogy más K-vitamin-injekció nincs törzskönyvezve Magyarországon. Hozzáteszik:

az OGYÉI meg fogja oldani a helyzetet, a nagykereskedővel történő folyamatos együttműködés eredményeként, a lakosság nem fogja érzékelni a hiányt.

A hiány elhárítása érdekben az OGYÉI engedélyezte a nagykereskedőnek 5000-5000 doboz K-vitamin behozatalát külföldről, felnőttek és gyerekek számára egyaránt. Így a beszerzésük folyamatban van, de további külföldi beszerzésre is van lehetőség.

A felnőttek számára alkalmazott Konakion 10 mg/1 ml oldatos injekcióból kb. 4000 DOBOZ, a gyermekek számára alkalmazott Konakion 2 mg/0,2 ml pediatric oldatos injekcióból pedig kb. 8000 doboz fogy havi szinten Magyarországon - áll az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet közleményében.