Nyitókép: Balázs Attila

Nánay Mihály: az érettségi-összeállítók eddig kerülgették a forró kását

InfoRádió
2019. május 8. 13:54
Történelemérettségit írt ma több mint 72 800 vizsgázó. A Történelemoktatók Szakmai Egyesületének elnöke, Nánay Mihály szerint a középszintű vizsga jól teljesíthető volt, szemben az emelt szintűvel.

A közép- és emeltszintű történelemérettségi-feladatsorok ismeretében Nánay Mihály, a Történelemoktatók Szakmai Egyesületének elnöke az InfoRádióban azt mondta, valószínűleg jó eredmények fognak születni a középszintű íveken.

"Voltak elég klasszikus kérdések is, illetve amelyik ezekbe kevésbé illeszkedett, azoknál sokat segítettek a források, amelyek elemzésével nagy biztossággal meg lehetett adni a válaszokat"

- fejtette ki a történelemtanár, aki könnyűnek nem, de jól teljesíthetőnek nevezte a szerdai akadályt.

Az első részben, ahol rövid feladatokat kaptak a diákok, ott az ókori Athénnal, a törökellenes küzdelemmel, a második ipari forradalommal kellett foglalkozni, illetve szó volt a határon túli magyarságról, illetve a háztartások pénzügyeiről. Hogy ezekről mit tudhatnak a történelem tantárgyon keresztül a mai diákok, Nánay Mihály elmondta, utóbbit a 2012-es tanterv beemelte a kötelező tananyag körébe, és ennek megfelelően 2017-től az új vizsgakövetelményeknek is része.

"Én magam és több más kolléga is úgy gondolja, hogy ezek nagyon fontos, releváns kérdések.

Ha valaki az 1929-es világgazdasági válságnál beszél a tőzsdéről meg a részvényekről, ami ugye megkerülhetetlen, akkor furcsán veszi ki magát, ha ezt a mai korunkkal nem tudja megtenni.

Talán mondhatjuk, hogy az érettségi-összeállítók eddig kerülgették a forró kását, de most már mind közép-, mind emelt szinten megjelent a pénzügyi ismeretek témája."

A magyar kisebbség viszont már régtől fogva témája a tantervnek és az érettségi követelményeknek is; most csak meglehetősen általánosan kellett fogalmakat egy-egy forrásszövegen felismerni, mint hogy autonómia, nemzetiség, diszkrimináció tilalma.

Az esszékérdéseknél Nánay Mihály "evolúciót" lát 2005 óta.

"Ez a nehezebbik fele. Egy-egy forrást adnak az esszéhez, de ez csak egy töredékét fedi le a szükséges információknak, tehát abból a szempontból, hogy hálás téma volt a középkor, földbirtok, uradalom, állami propaganda és Szent István, magát az érettségi szintű esszét megírni nem könnyű" - fogalmazott a szaktanár.

Az emelt szintű érettségi idén egyértelműen nehéz volt szerinte, ennek ellenére azt várja, hogy

a jövőben emelkedni fog azok száma, akik történelemből emelt szintű vizsgát tesznek,

ám figyelmeztet, ahhoz már nem lesz elég a logikus gondolkodás, komoly háttértudásra is szükség lesz.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Történelemérettségi - elemzés, Nánay Mihály
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást