Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

EP-választás: jogvesztő hatályú a május 2-ai határidő

Infostart / InfoRádió - Herczeg Zsolt
2019. április 30. 12:42
Csütörtökig kérhetik a regisztrációjukat azok a magyar állampolgárok, akiknek sem Magyarországon, sem az Európai Unió más tagállamában nincs lakcímük, de szavazni szeretnének a május 26-i európai parlamenti választáson. Ők levélben voksolhatnak.

A magyarországi vagy más uniós lakcímmel nem rendelkező - angliai, svájci, szerbiai, norvégiai és tengeren túli - magyarok, valamint az itthon élő hajléktalanok már a tavaly áprilisi országgyűlési választásokra is regisztrálhatták magukat postán vagy a Választás.hu oldalon. Ha megtették, akkor most nem kell megismételniük, ha viszont nem, akkor május 2-án, csütörtökön délután 4 óráig van idejük.

Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke az InfoRádióban elmondta, ha a fent említettek bejelentkeznek, akkor levélben szavazhatnak.

"Az egy új szabály, hogy

az unión kívüli országokban az úgynevezett kettős állampolgároknak lehetőségük van arra, hogy ők is szavazzanak a mi pártlistáinkra, és levélcsomagban megkapják ugyanazt a szavazólapot, ezen adhatják le voksukat."

Pálffy Ilona szerint a törvény egyértelművé teszi, hogy ki szavazhat levélben és ki mehet be egy nagykövetségre voksolni.

"Ha van magyarországi lakcíme, de külföldön tartózkodik, akkor külképviseleten szavazhat, mert így szól a törvény. Amennyiben nincs magyarországi lakcíme, levélben szavazhat."

A Nemzeti Választási Iroda idén már talált megoldást arra, hogy a tengeren túliak időben, vagyis május 11-éig megkapják a levélcsomagot:

május 5-én jogerőre emelkedik a pártlista, mehetnek a levelek és azok időben vissza is érkeznek, futár szállítja őket, és bevonják a külképviseleteket is a postázásban.

A levélben szavazás 116 743 ember jelezte, hogy levélben szeretne szavazni a május 26-ai európai parlamenti választáson.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
EP-választás - újabb határidő jön
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást