Nyitókép: Pixabay

Ballagásra már nem lesz orgona

Infostart / InfoRádió - Fehér Anna
2019. április 28. 14:11
Anyák napjára talán még akad egy-két virágzó orgonabokor, de a ballagási időszakra már elvirágzik a növény. Az elmúlt években előbbre tolódott az orgonavirágzás? A klímaváltozás befolyásolja a tavaszi virágok nyílását és a rügyfakadást?

Az orgona virágzását régóta figyelik a botanikusok, már az 1800-as évek végéről vannak erre vonatkozó adatok – mondta az InfoRádiónak a Magyar Természettudományi Múzeum Növénytárának főmúzeológusa. Pifkó Dániel hozzátette: a múlt század végén április közepétől május elejéig virágzott a növény, korábban voltak olyan évek, hogy május elején kezdte.

A szakértő kiemelte: az éghajlatváltozás miatt egyre nagyobb figyelmet szentelnek arra, hogy hogyan változik a virágzási ideje a – főként tavaszi – növényeknek.

A megfigyelések alapján sok növénynél egyre korábbra tolódik ez az időszak.

Az angliai orchideafajok vizsgálata alapján megállapították: az elmúlt száz évben, amikor 0,6-1 fok között melegedett az adott régió átlaghőmérséklete, akkor átlagosan 6 napot tolódott a virágzás ideje. Magyarországon is végeztek hasonló kutatásokat, és ezekből is az derült ki, hogy néhány orchideafaj korábban virágzik - más fajoknál viszont nem mutatható ki változás.

A meleg koratavasz, a meleg ősz hatása

Pifkó Dániel elárulta: a legtöbb növény képes arra, hogy – jó idő esetén – ősszel másodvirágzást produkáljon. Ez az akácnál előfordulhat, az orgonára viszont nem jellemző, bár az 1900-as évek első harmadában egyszer előfordult. Ez főként attól függ, hogy mennyire gyakoriak a meleg őszök és tavaszok.

Stresszhatások

A hőmérséklet mellett a növények vegetációs jelenségeit és a virágzást befolyásolja a szárazság is, aszályos időszakban akár ki sem hajtanak, nem virágoznak, vagy lényegesen kevesebb virágot hoznak. Ugyanakkor az is előfordulhat, hogy épp a stressz, vagyis az aszály okoz egy növénynél korábbi virágzást.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Ballagásra elfogy az orgona
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást