Nyitókép: honvedelem.hu

Hidat építettek a Tiszára éjjel

Infostart
2019. április 20. 12:31
Éjszaka építettek pontonhidat az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred Hídépítő Zászlóaljának katonái a Tiszán.

A zászlóalj katonái már harmadik hete gyakorolják a vízi átkelés mozzanatait az alakulat Tisza-parti gyakorlóterén, ahol az evezős csónakkal való közlekedéstől mostanra eljutottak a pontonelemek összekapcsolásán keresztül a komplett átkelésig, amikor is a folyót teljes szélességében áthidalták - írta a honvedelem.hu.

Fotó: honvedelem.hu

A gyakorlat során először elsajátították a hídanyagok kezelését, valamint az átkelés különböző részfeladatait nappal. A hídépítés közben a zászlóalj különböző kiszolgáló alegységei is bekapcsolódtak a szakmai feladatokba: a mozgástámogató szakasz az útépítési, útkarbantartási- és erődítési feladatokat gyakorolta, a búvárcsoport pedig a vízben gondoskodott mindenki biztonságáról.

Fotó: honvedelem.hu

Miután a zászlóalj teljes állománya begyakorolta a hídépítést nappal, következett az éjszakai végrehajtás. A katonák délután érkeztek a gyakorlótérre, elsőként a hídépítést biztosító egészségügyi részleg, majd a búvárok, utánuk pedig a hídépítéshez használt technikai eszközök. Vízre tették a PMP hídkompokat és a BMK 130/M típusú vontató motorcsónakokat, a hídelemeket zárták, majd összekapcsolták, amelyekből a folyó két partján két hídrészt készítettek. Ezeket leúsztatva az átjáró helyszínére, egymásba kapcsolták, majd az éj leple alatt zárták a hidat.