Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Orbán Viktor levelet küldött a külföldön élő magyaroknak

Infostart / InfoRádió - Király István Dániel
2019. április 2. 19:13
Levelet küldött az Európai Unión kívül élő magyar állampolgároknak Orbán Viktor. A miniszterelnök egyebek közt arra hívja fel a figyelmet, hogy mostantól az Európai Parlamenti szavazáson is részt vehetnek a közösség területén kívül élő állampolgárok.

Az Európai Tanács javaslata alapján a magyar jogrendszerbe is bekerült az a módosítás, melynek értelmében a magyar lakóhellyel nem rendelkező állampolgárok aktív szavazójoggal bírnak majd a május 26-i európai parlamenti választáson – mondta az InfoRádiónak Tóth Erik. A Nézőpont Intézet elemzője tájékoztatott: a miniszterelnök levele tájékoztat a megváltozott körülményekről, majd azokat az európai uniós jelszavakat fogalmazta meg, amelyet a kormánypártok és személyesen Orbán Viktor a legfontosabbaknak tart, végül pedig szavazásra buzdítja a választópolgárokat.

A szakértő szerint 5-15 ezer olyan magyar állampolgár lehet, akik magyarországi lakhellyel nem rendelkeznek, de élnének szavazati joggal.

Ez a szám az eredményeket érdemben nem befolyásolja majd, de a részvétel függvényében egy-egy párt számára – különös tekintettel a kormánypártokra – fontos lehet – tette hozzá.

Tóth Erik azt is elmondta: a magyar külképviseletek tudják a külföldön élő magyar állampolgárok lakcímét, ennek az információnak a tudatában kézbesítik a leveleket.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Orbán Viktor levelet küldött a külföldön élő magyaroknak
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást