Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

Jelentős átalakulás az SOS Gyermekfalvaknál

Infostart / InfoRádió - Harangozó Éva
2019. március 6. 16:40
A jövőben olyan nevelőszülőket keres az SOS-Gyermekfalu Magyarországi Alapítványa, akik saját ingatlanukban gondoskodnának az alapítványhoz került gyerekekről.

Miután Ungár Péter LMP-s országgyűlési képviselő írásbeli kérdéssel fordult az emberi erőforrások miniszteréhez, az Emmi parlamenti államtitkára, Rétvári Bence elismerte: megszűnik az SOS Gyermekfalvak külföldi támogatása, így át kell strukturálni a szervezet működését.

A korábbi modell szerint a nevelőcsaládok az alapítvány ingatlanában éltek, faluszerű közösségben, ahol egy-egy anya nyolc gyerek neveléséről is gondoskodott – mondta az InfoRádiónak Szilvási Léna. Az alapítvány programigazgatója szerint a mai körülmények között azonban elengedhetetlen, hogy sokkal kevesebb gyermekkel kelljen foglalkoznia egy nevelőszülőnek, és ne ilyen, hanem inkább természetes környezetben. Az integráció és az egészséges fejlődés szempontjából nem ideális, ha a szomszédok mind „SOS-es nevelőszülők és gyerekek”.

Az eddig lakóhelyül szolgáló ingatlanokat részben értékesítik vagy bérbeadják, részben másra használják – tette hozzá Szilvási Léna. Jelenleg leginkább arra törekednek, hogy

olyan nevelőszülőket toborozzanak, akik a saját élőhelyükön látják majd el a gyermekeket.

„A célunk az lesz, hogy egy nagyon jó színvonalú hálózatot tudjunk működtetni a jövőben, csak megváltozott feltételekkel” – fogalmazott.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Jelentős átalakulás az SOS Gyermekfalvaknál
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást