Nyitókép: pixabay

Az elektromos autókkal vége lehet a gyorshajtásnak

Infostart / InfoRádió - Domanits András
2019. március 5. 07:55
A Volvo 2020-tól 180 km/órában maximalizálja autói sebességét. A lépés egyrészt a biztonságot erősíti, másrészt az elektromos autózásban is fontos szerepe lehet - mondta el az InfoRádiónak az Autós Élet főszerkesztője, Karner Miklós.

A Volvo Cars 180 kilométer/órában korlátozza valamennyi új autójának a maximális sebességét 2020-tól. Hakan Samuelsson, a cég vezérigazgatója egy svéd rádiónak nyilatkozva azt mondta, hogy "nincs ok, ami miatt óránként több mint 180 kilométeres sebességgel kellene haladnia egy autónak, legalábbis nem egy Volvónak. A 2020-tól bevezetésre kerülő sebességkorlátozásnak a célja életet menteni".

A sebességkorlátozást valamennyi Volvo-típusnál bevezetik, természetesen lesznek kivételek, mint például azoknál az autóknál, amelyeket a rendőrség használ - mondta Hakan Samuelsson.

A vállalatvezető szerint a 180 kilométeres óránkénti maximális sebesség önmagában természetesen nem ment életet, de ha csak egy életet is sikerül megmenteni a sebességkorlátozással, már megérte az intézkedést bevezetni.

Önszabályozás jöhet

Ha a jogalkotók nem tesznek azért a traffipaxokon és a sebességmérésen kívül, hogy befolyásolják a közlekedőket, hogy lassabban hajtsanak, akkor azt mondhatják a gyártók, hogy a biztonságot a legfontosabbként szem előtt tartva maguk korlátozza az autók végsebességét – mondta az InfoRádiónak az Autós Élet főszerkesztője.

Karner Miklós az InfoRádiónak azt mondta: a gyorshajtás az egyik legfontosabb baleseti kockázat. A világ autópályáin 120-130 kilométer/órás sebesség a megengedett, de sokan kihasználják, hogy az autók ennél gyorsabban is tudnak menni. Németországban is vannak olyan vélemények, hogy korlátozni kellene a sztrádákon a megengedett sebességet – tette hozzá.

A szakértő szerint a Volvo lépése rizikós, mert sokan nem szeretik, ha valamit korlátoznak, ugyanakkor pozitívum lehet, hogy ha valaki ezzel a márkával közlekedik, akkor tudható, hogy biztonságosan autózik.

Karner Miklós arról is beszélt: az elektromos autók elterjedésével önszabályozás következhet be, ugyanis másként fogják vezetni az ilyen kocsikat, mert jelentősen csökkenti a hatótávot a nagy sebesség.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Karner Miklós
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást