Nyitókép: MTI Fotó: Komka Péter

Oltásellenesség: Amerikában és Európában is terjed a kanyaró

Infostart / InfoRádió - Déri Ágota
2019. március 3. 18:20
Évek óta növekszik a kanyarós megbetegedések száma az Egyesült Államokban – hívta fel a figyelmet a helyi fertőző betegségek intézetének igazgatója az amerikai kongresszusban. A járvány terjedésének egyik fő oka az oltásellenesség, amely világszerte problémát okoz.

Washington államban, Coloradóban és New York államban évek óta növekszik a kanyarós megbetegedések száma, ezeken a területeken január eleje óta 159 új esetet jegyeztek fel – számolt be az amerikai fertőző betegségek intézetének igazgatója.

A betegséget okozó vírus elsősorban azokban a közösségekben terjed, ahol erős az oltásellenes mozgalom

– hívta fel a figyelmet Anthony Fauci, aki úgy fogalmazott: mindent a nulláról kell kezdenünk.

Nancy Messonnier, az országos oltóközpont igazgatónője elmondta, hogy a betegség leggyakrabban az úgynevezett zárt közösségekben fordul elő. Erről korábban Szlávik János, a Dél-Pesti Centrumkórház infektológus főorvosa is beszélt. Az Egyesült Államokban oltást megtagadni lehet vallási és más eszmei okokból ľ tájékoztatott a főorvos. Mint mondta: egy etnikai csoport elutazott Izraelbe, majd miután hazatértek, saját társaságukban megindult a kanyarójárvány.

Az oltásellenesség Európában is problémát okoz, ahol tavaly több mint háromszor annyian kapták el a kanyarót, mint 2017-ben – ezt korábban az Egészségügyi Világszervezet magyarországi irodájának vezetője, Ledia Lázeri közölte. Az Egészségügyi Világszervezet szerint jelenleg az oltásellenesség jelenti az egyik legnagyobb fenyegetést az egészségre, az egész világon. Európában is nagyon aggasztó a kanyarós esetek számának emelkedése. 2017-ben kicsivel több, mint 25 ezer ilyen eset volt, ehhez képest 2018-ban több mint 82 ezer.

Ráadásul a kanyaró halálos is lehet, a számítások szerint ezerből egy ember, aki elkapja, belehal

– tájékoztatott az irodavezető..

Magyarországon az 1989 után születettek kötelezően két védőoltást kapnak a kanyaró ellen, az egyiket 15 hónapos, a másodikat 11 éves korban. Azok a lakosok, akik 1969 után születettek, csak egy oltásban részesültek, így az ő esetükben javasolt egy második vakcina beadatása.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Oltásellenesség: Amerikában és Európában is terjed a kanyaró
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást