Nyitókép: MTI/H. Szabó Sándor

Érdekes hírek a Dunáról

Infostart / InfoRádió - Dzsubák Tamás
2019. február 26. 08:22
A folyó vízgyűjtő területén a hóban tárolt víz mennyisége általában február végén, március elején éri el maximális értékét - ettől függ, milyen vízállás várható olvadáskor.

Jelentősen nem változhat a Duna vízállása a következő napokban sem, mindössze 10-20 centiméteres eltérések fordulhatnak elő - hangsúlyozta az InfoRádiónak az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője, hozzátéve, hogy hat napra "látnak előre".

Az enyhe februári időjárás hatása

Kicsit változott a hóban tárolt vízmennyiség a Duna Nagymaros fölötti vízgyűjtő területen, mivel február elejére jelentősebb hómennyiség halmozódott fel - mondta Siklós Gabriella.

"Az elmúlt 10 napos időszak enyhe időjárásának hatására a hóban tárolt vízkészlet számottevően csökkent, főleg az ezer méter alatti területeken.

A most következő, mintegy egyhetes időszak végére sem kell attól tartani, hogy jelentős változás történne a hóban tárolt vízkészlet tekintetében. Legfeljebb a magasabb területeken eshet némi hó, az alacsonyabban fekvő vízgyűjtő területeken lassan folytatódik az olvadás".

Ez azért fontos, mert a tapasztalatok szerint a Duna vízgyűjtő területén a hóban tárolt víz mennyisége általában február végén, március elején éri el maximális értékét. "Most viszont ebben jelentős változás nem várható, sőt

az enyhe február miatt a szokásosnál kicsit kevesebb is lesz a hó a vízgyűjtő területen"

- fejtette ki az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
A Duna vízállása - Siklós Gabriella
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást