Nyitókép: Szigetváry Zsolt

Pénzköltési vita támadt az MSZP-n belül

Infostart
2019. február 15. 07:29
Az MSZP központi pénzügyi ellenőrző bizottsága nem fogadta el a párt 2019-es költségvetés-tervezetét, amit az elnökség jóváhagyásával a gazdasági igazgatóság nyújtott be - értesült a Magyar Nemzet.

A Magyar Nemzet értesülései szerint az MSZP Pest megyei szervezetének mérlegével vannak problémák, így a most hétvégi helyett csak a nyáron esedékes kongresszuson fogadhatják el a párt büdzséjét.

A részleteket tekintve a szocialisták eredetileg kétnaposra tervezték most hétvégi kongresszusukat, ami végül egynapos, pontosabban ötórás lesz - írja a lap. A pártban azzal magyarázták a változtatást, hogy központi pénzügyi ellenőrző bizottságuk nem fogadta el a párt 2019-es költségvetés-tervezetét, amit az elnökség jóváhagyásával a gazdasági igazgatóság nyújtott be.

Mivel

a szocialisták alapszabálya szerint a kongresszus egy napon nem hozhat személyi, illetve pénzügyi döntéseket,

az eredeti tervek szerint az esemény ezért lett volna kétnapos: az egyiken fogadták volna el a költségvetést, a másikon pedig a párt európai parlamenti (EP-) választási listáját, illetve választási programját.

"A költségvetést tavaly decemberben elfogadtuk, csak most úgy hívják, hogy koncepció" - mondta a lapnak Józsa István. A párt központi pénzügyi ellenőrző bizottságának elnöke hangsúlyozta: az MSZP gazdálkodása rendben van, és minden időarányos feladatot teljesítenek.

A lap emlékeztet: tavaly ősszel kiszivárgott egy, az MSZP elnökének tulajdonított levél, amiben Tóth Bertalan arról írt, hogy "anyagi forrásaink beszűkültek, forrásaink jelentős részét a vidéki irodahálózat és alkalmazottaik fenntartására fordítjuk. Anyagi tartalé­kaink kiapadtak, az áprilisi választás előtt felvett hitelek jelentős része még visszafizetésre vár”. A dokumentum szerint Tóth ahhoz kérte a választmány támogatását, hogy értékesítsék az ingatlanokat azokon a településeken, ahol van saját tulajdonuk, de a taglétszám nem éri el a harmincat.

A szocialisták szerint a levélre odahamisították Tóth Bertalan nevét, ezért közölték, hogy hamisításért és csalásért feljelentést tesznek. Később kiderült, hogy ezt mégsem tették meg, inkább belső vizsgálatot rendeltek el.