Nyomoznak a vélhetően azbesztes halálesetek miatt

Infostart
2019. február 7. 16:50
Öt család feljelentése nyomán indult eljárás, amely az azbesztkárosultak ügyvédje szerint nem kártérítésről szól, hanem arról, hogy az elhalálozások és betegségek kialakulásának személyi felelősét megbüntessék.

Többszöri elutasítás után nyomozni kezdett a rendőrség a nyergesújfalui, vélhetően azbesztszennyezéssel összefüggésbe hozható halálesetek miatt - írja a kemma.hu. Mindez annak kapcsán derült ki, hogy a Kúria szerdán megállapította, hogy kártérítésre lehet kötelezni a Magyar Államot a Heves megyei, selypi Eternit-gyár környezetszennyezése miatt bekövetkezett halálesetek ügyében.

Igyártó Gyöngyi, az azbesztkárosultak többségének ügyvédje az ítélet kapcsán a Heol.hu-nak elmondta: a szintén általa képviselt nyergesújfalui gyár – ahol a selypihez hasonló tevékenységet folytattak – 2009 és 2013 közötti bontása kapcsán a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság a napokban nyomozást rendelt el halált előidéző gondatlan közveszélyokozás vétsége miatt. Úgy tudni, hogy a Tatabányai Járási és Nyomozó Ügyészség január végén indított eljárást, öt család feljelentése nyomán.

Az ügyvédnő a Facebookon arról írt, hogy ősszel már felhívást intézett a Nyergesújfalun üzemelt Eternit-gyár áldozataihoz, hozzátartozóikhoz, néhányan jelentkeztek is, de számuk elenyésző volt az elhunytak, betegek valós számához képest. Az ügyvédnő várja mindazok jelentkezését, akiknek a közeli hozzátartozója mellhártya daganatban hunyt el és az orvos a megbetegedés okaként azbeszttel való érintkezésre gyanakodott. Azoknak a jelentkezését is kéri, aki mellhártyadaganattal küzdenek.

Az ügyvédnő hangsúlyozta, a büntetőeljárás nem kártérítésről szól, hanem arról, hogy az elhalálozások és betegségek kialakulásának személyi felelősét a rendőrség kinyomozza és a bíróság a büntetőjogi felelősségét megállapítsa és megbüntesse.