Nyitókép: Pixabay

Nagy baj van hagymafronton

Infostart / InfoRádió - Fehér Anna
2019. január 31. 18:46
Mélyponton van a vöröshagyma-termelés Magyarországon, az árak közben a nyári európai aszály miatt is emelkedtek. Nem is beszélve az áfa miatti importnyomásról.

Padlón van a vöröshagymatermelés Magyarországon, kevés a magyar hagyma, de az árak emelkedését a tavalyi európai aszály okozta terméskiesés is előidézte - fogalmazott az InfoRádióban a Nemzeti Agrárkamara Kertészeti és Beszállítóipari Osztályának elnöke.

"Magyarországon vöröshagymából 10-12 fogyasztunk évente, és ennek körülbelül a 60 százalékát tudjuk hazaiból ellátni. A fokhagymából egy kilót eszünk, ennek 80 százalékát látjuk el"

- árulta el Mártonffy Béla.

A kamara a közelmúltban létrehozott egy munkacsoportot azzal a céllal, hogy a magyar termesztéscsökkenést megállítsa.

"A vöröshagyma most kritikus ponton van, ezt a csökkenést nem lehet tovább elnézni.

Ezért egy programot indítunk, aminek az a lényege, hogy magasabb hozamokkal, jobb minőséggel, új fajtákkal, nem utolsó sorban a tárolás és a csomagolás fejlesztésével ismét fokozzuk a hazai vöröshagyma termesztését és fogyasztását" - ecsetelte.

Felidézte,

komoly importnyomás is volt a vöröshagyma termelésén, aminek egyik oka a magas, 27 százalékos áfa volt, míg az import 0 százalékos áfával jött be.

A 2018-as év nem a hagymáé volt, Európa-szerte tönkretette a hagymát az aszály, a hagymaóriás Hollandiában 40 százalékkal volt rosszabb a termés, nálunk ez a szám 25-30 százalékos volt.

A magas hagymaár idén még megmarad, de

2019-re nagyszabású öntözőprogramot hirdetett meg a kormány,

amitől Mártonffy Béla szerint helyreállhat a rend; a biztonság és a minőség.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Mélyponton a hagyma - Mártonffy Béla
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást