Nyitókép: Freepik / jannoon028

Változtatásokat tervez a kormány a fogyasztóvédelemben

Infostart / InfoRádió - Rozgonyi Ádám
2019. január 23. 05:50
Harmincháromezer panasz érkezett tavaly a fogyasztóvédelmi hatósághoz, amelyek csaknem 45 százaléka a jótállás és szavatossági problémákkal volt összefüggésben – mondta az InfoRádiónak a fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár. Keszthelyi Nikoletta hozzátette: az 5800 ellenőrzött üzlet 36 százalékánál találtak problémát.

Az ellenőrzött üzletekben elsősorban általános kereskedelmi előírásokkal kapcsolatos problémák voltak: az ártájékoztatást, a vásárlókat informáló feliratok alaposságát, illetve a vásárlók könyvének meglétét is ellenőrizte a hatóság – tájékoztatott a helyettes államtitkár. A jótállási és szavatossági ügyeket is vizsgálta a fogyasztóvédelem. Utóbbi érdekében 1115 üzletet vizsgáltak próbavásárlással a hivatal munkatársai, az esetek 45 százalékában tártak fel valamilyen problémát.

Az ellenőrzések és a vásárlói visszajelzések tanulságai alapján egyértelműbbé kell tenni a jótállási és szavatossági szabályokat. „Erre a kormányzat készen is áll”

– jelentette ki, hozzátéve: társadalmi egyeztetést követően módosítanak a releváns jogszabályokon.

A webáruházakat is vizsgálta a fogyasztóvédelmi hatóság, több mint 1700 ilyen vállalkozást ellenőriztek. A jogsértések aránya negyedére csökkent a korábbi ellenőrzésekhez képest – emelte ki Keszthelyi Nikoletta.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Ezeket a területeket ellenőrzi kiemelten a fogyasztóvédelmi hatóság 2019-ben
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást