Nyitókép: Pixabay.com

Egy gomba hadba indult a foltos szalamandrák ellen, és nyerésre áll

Infostart / InfoRádió - Fehér Anna
2019. január 1. 08:35
A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Kétéltű-és Hüllővédelmi Szakosztálya megválasztotta az év kétéltűjét. 2019-ben ez a faj a foltos szalamandra. Babocsay Gergely szakosztályelnök szerint gombabetegség veszélyezteti a faj fennmaradását Magyarországon.

Három nagyon markáns veszély leselkedik a foltos szalamandrára Magyarországon; arra az állatra, amelyet a a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Kétéltű-és Hüllővédelmi Szakosztálya az év hüllőjének választott.

Mint Babocsay Gergely szakosztályelnök az InfoRádiónak elmondta,

foltos szalamandra elsősorban középhegységeinkben fordul elő,

az Északi-középhegységben találkozhatunk vele a leggyakrabban, a Börzsönytől egészen Aggtelekig. Van még állománya Sopron környékén és a Budai-, illetve a Visegrádi-jegységben. Kedveli a bükkösöket, a tölgyeseket, hűvös, nedves, árnyékos helyeket.

Itt kezdődik ezen élőlények egyik fő problémája: az erdészeti gyakorlat sokszor okozza ezen állat élőhelyének eltűnését, tarvágás esetén teljesen ellehetetlenül a léte.

A másik fő kihívás, ami a szalamandrákra vár, az a sok különféle betegség. Babocsay szerint

"apokalipszis" elé néznek ezek az állatok egy bizonyos gomba megjelenése miatt, ami (még a neve alapján is) kifejezetten szalamandraevőnek számít.

Először Hollandiában, majd Belgiumban jelent meg a gomba, ezekben az országokban teljesen elpusztítva a szalamandraállományt.

Hogy honnan származik a kártevő, az is kiderült: az ázsiai tűzhasú gőtéktől terjedt el, miután ezek kedvelt hobbiállatokká váltak Európában.

A gomba pillanatok alatt elterjed a szalamandrák bőrén, és villámgyorsan a pusztulásukat okozza.

A szakértő azt kéri, hogy aki szalamandrás helyen jár, otthon valamilyen módon fertőtlenítse a cipőjét, forgassa át a napon, hogy segítse ennek a veszedelmes gombának a további terjedését.

A szalamandrán kívül

öt gőtefajt is súlyosan érint a fent említett gomba megjelenése.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Az év kétéltűje a foltos szalamandra - Babocsay Gergely
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást