Nyitókép: Pixabay

Tényleg jó ötlet az újévi lencse

InfoRádió
2018. december 26. 15:36
Lencsét enni újévkor nem csak a babona miatt jó, hiszen nagyon egészséges - mondta az InfoRádióban Kubinyi Jolán, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke, aki hangsúlyozta, hogy ünnepekkor se kínáljuk a gyerekeket alkohollal.

Kubinyi Jolán, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke szerint célszerű lenne a nagy karácsonyi trakták után a két ünnep között kicsit mértéktartóbbnak lenni, könnyebb ételeket, gyümölcsöket, zöldségeket, sok salátát fogyasztani.

Figyelni kellene a folyadékpótlásra - természetesen nem alkoholról van szó -, ez egyébként mindig szükséges lenne. Érdemes mindenből a könnyebbet fogyasztani a két ünnep között, és ügyelni a mértékletességre, hogy a megterhelt gyomor és bélrendszer kicsit jobb állapotba kerüljön.

Kubinyi Jolán azt tanácsolja, hogy a nagy karácsonyi étkezések után tartsuk be a javallott kalóriamennyiséget, ami felnőtt esetében kb. 2000-2200 kilokalóriát jelent, és ezen a mennyiségen belül érdemes minél változatosabban összeállítani az étrendet, úgy, hogy az zsiradékban és szénhidrátban szegényebb legyen.

A szakember a lencséről elmondta, hogy értékes alapanyaguk, mert magas ugyan a szénhidráttartalma, de viszonylag magas a fehérjetartalma is, és a vitaminok, az ásványi anyagok mellett

nagy a rosttartalma, ami azért fontos, mert rendkívül rostszegényen táplálkozunk.

Az alkoholfogyasztásnál érdemes megemlíteni, hogy az alkoholoknak nagyon magas a kalóriatartalma, de Kubinyi Jolán sokkal lényegesebbnek nevezte, hogy maga az alkoholtartalom az, ami nem kívánatos a szervezetnek. A szakember hangsúlyozta, hogy

ne kínáljuk a gyerekeket az ünnepeken sem alkohollal,

és az idősek alkoholfogyasztásánál is ügyeljünk a mértékre, az alkohol ugyanis dehidratál, ami fiatal vagy idős szervezetnél komoly következményekkel járhat.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Dietetikus - karácsony-szilveszter táplálkozás-ivás - Kubányi
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást