Nyitókép: MTI/Varga György

1200 kilométeren kell nagyon gyorsnak lenni, aztán jön még 2300

Infostart / InfoRádió - Rozgonyi Ádám
2018. december 20. 07:52
November óta téli munkarendben dolgozik az FKF. Tisztításkor előnyt élveznek a fő- és közösségi közlekedési utak. Az ingatlanok előtti járdák takarítása az ingatlantulajdonosok kötelezettsége.

Az FKF Zrt. már november 15. óta - egészen március 15-ig - a téli munkarend szerint végzi a feladatait, időjárástól függetlenül. Erre az időpontra a munkagépeket és a multifunkciós célgépeket már felkészítették, és amikor szükség volt rájuk, munkába is álltak - mondta az InfoRádiónak a közterület-fenntartó PR-szakreferense, Horváth László.

"A főváros 3500 kilométernyi, szilárd burkolatú úthálózatából körülbelül 1200 kilométernyi a fő- és közösségi közlekedési úthálózat. Az FKF ezeket az útvonalakat takarítja első ütemben, illetve a hidakat és a kórházakhoz vezető utakat. A mellékútvonalak kizárólag ezek rendbe tétele után következnek" - hangsúlyozta Horváth László.

A síkosságmentesítésre kloridtartalmú vegyületeket használnak,

az FKF elsősorban tehát kalcium-kloriddal nedvesített ipari sóval (nátrium-klorid) dolgozik, és csak annyival, amennyi nem terheli a környezetet, erre is igyekeznek figyelni.

A díszburkolatokon, járdákon, növényzetek környékén nem is dolgoznak sóval, csak zeokallal.

Egy máig érvényben lévő 1994-es köztisztasági rendelet alapján egyébként a járdákat jellemzően az adott ingatlanok tulajdonosai, kezelői kell, hogy tisztítsák. "Ennek meglétét vagy elmulasztását a közterület-felügyelők ellenőrizhetik" - hívta fel a figyelmet az FKF munkatársa.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Járdák takarítása - FKF
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Utak síkosságmentesítése - FKF
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást