Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

A szegénység és a szegregáció ellen harcol az idei Prima Primissima Közönségdíjas

Infostart / InfoRádió - Sánta András
2018. december 11. 16:56
A szegénység és a szegregáció ellen harcol a művészeti nevelés eszközeivel a berettyóújfalui térségben az idei Prima Primissima Közönségdíjával elismert művész-pedagógus, L. Ritók Nóra. Az Igazgyöngy Alapítvány szakmai vezetője úgy véli, a szolidaritás, a tolerancia és a megfelelő önértékelés nem elsősorban a szegények szükséglete.

A berettyóújfalui a 33 leghátrányosabb helyzetű kistérség egyike. Észak-, Dél- és Kelet-Magyarországon is olyan régiók húzódnak, ahol jellemző a lakhatási szegénység, a közmunka, az iskolai lemorzsolódás kockázata és a szegregált oktatás - mondta L. Ritók Nóra.

Az Igazgyöngy Alapítvány szakmai vezetője azt is elárulta, hogy az alapítvány ötlete akkor jött, amikor olyan állami iskolában tanított, ahol magas volt a hátrányos helyzetű diákok arány. Ekkor kezdte el foglalkoztatni a hátránykompenzálás és az integráció.

„Azt gondoltam, hogy olyanná kell tenni az Igazgyöngyöt, amit minden gyerek elérhet”

Mivel a hátrányos helyzetű gyerekek utaztatását nem tudták megoldani, úgy döntöttek, ők mennek be a kisebb településekre. Így ma már hat településen működik az alapítvány.

Mint mondta: sokat dolgoznak azon, hogy a gyerekekkel kapcsolatba lépjenek, hiszen akkor sem merül fel bennük, hogy érdekes lehet számukra a szervezet nyújtotta lehetőség, ha ingyen kínálják. Így fel kellett keresni a gyermekeket és a szülőket, és elmagyarázni nekik, mivel jár a beiratkozás. Mára azonban elterjedt az Igazgyöngy híre, így nem jelent különösebb többletmunkát az elérésük.

Hozzátette: a nem hátrányos helyzetűek körében is jól csengő neve van a szervezetnek, ugyanis náluk is szükség lehet a szociális készségek, a tolerancia, a szolidaritás, az önértékelés, a reális énkép, az önbecsülés, az identitás fejlesztésére.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
A szegénység és a szegregáció ellen harcol az idei Prima Primissima Közönségdíjas
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást