Nyitókép: Balaton József

Részleges sztrájk az ELTE-n

Infostart
2018. október 19. 13:54
A Biológia Intézet gyakorlati óráin lapinformációk szerint nem kapják meg a szükséges gyakorlati tudást a hallgatók, a drága kísérletekre ugyanis nincs pénz. Az oktatók kísérleteket elhagyó akciója egy hónapig is eltarthat.

Az Index információi szerint Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Karán

a Biológia Intézet egyes tanszékei, oktatói e hét elején részleges sztrájkba kezdtek.

A tiltakozás előre láthatólag egy hónapig tart, oka pedig az, hogy az intézet az ELTE költségvetéséből nem kapta meg a gyakorlati oktatáshoz szükséges összeget a tanév őszi félévére.

A lap információi szerint a sztrájk úgy valósul meg, hogy

a gyakorlati órákon nem végzik el a költséges tevékenységeket, csak szóban ismertetik az aktuális kísérleteket.

Az Indexhez eljutott intézeti körlevélben az oktatók "méltánytalan helyzetről" írnak, amelyben "elhivatottságból próbálnak valamiféle képzési színvonalat fenntartani". Mint a levélben fogalmaznak, az akcióval az egyetem vezetése és a hallgatók előtt is nyilvánvalóvá akarják tenni a helyzet tarthatatlanságát.

A lapnak írásban nyilatkozó

kari dékán, Surján Péter nem tud sztrájkról,

csupán költséges kísérletek elmaradásáról, de ennél többet nem kívánt megosztani a nyilvánossággal. A Biológia Intézet igazgatója, Miklósi Ádám viszont elmondta, hogy

az ELTE éve óta kéri a fenntartót, hogy vegye figyelembe, egy biológus képzése sokkal többe kerül, mint egy angoltanáré, ezért differenciálni kellene a hallgatói kvótát.