Nyitókép: Pixabay

Új jelölések: amire tankoláskor mostantól nagyon kell figyelni

Infostart / InfoRádió - Domanits András
2018. október 10. 11:35
Egy uniós direktíva alapján péntekig valamennyi benzinkúton egységes üzemanyag-jelölést kell bevezetni, amely jelentősen eltér az eddig megszokottól. Karner Miklós szakíró az InfoRádiónak beszélt a változás fontos elemeiről.

Az Európai Unió elvárása szerint - mint arról az Infostart.hu korábban beszámolt - péntekig az összes hazai benzinkúton egységes üzemanyag-jelölést kell bevezetni, az új megjelenítés pedig jelentősen eltér a korábban látottaktól.

Karner Miklós, az Autó című szaklap főszerkesztő-helyettese az InfoRádiónak elmondta, a benzin, a dízel és az autógáz esetében különböző formákat kell keresnünk.

"A benzinnél egy kerek, a dízelnél egy négyzet alakú, a gáz esetében pedig egy rombusz alakú jelet kell figyelni."

További változás, hogy "az E5, E10, E85 jelölés nem a benzint mutatja, hanem azt, hogy a benne lévő etanol hány százalékban van jelen". A dízel esetében például a B7 azt jelenti, hogy az üzemanyag 7 százalék biokomponensű.

Hozzátette, az XPL egy olyan, korábban talán nem ismert üzemanyag jelölése, amit fosszilis eredetű hulladékanyagból gyártanak.

Ha tehát eddig 95-ös oktánszámú benzint tankoltunk, Karner szerint 99 százalékban az E5-ös lesz a megfelelő üzemanyagunk,

de éppen azért, hogy ne lehessen eltéveszteni, az új jelöléseket az újonnan gyártott autók üzemanyagtartályának közelében, az autó kézikönyvében, illetve az autószalonokban is feltüntetik. Amikor tehát kinyitjuk a tankbetöltőt, ott rajta találjuk majd az E5 vagy az E10 jelölést.

Ezekkel a jelzésekkel találkozunk majd október 12-től a benzinkutakon, de a régieket sem veszik le. (fotó: vezess.hu)

A kutakon segítség az autósoknak, hogy az új jelölések alatt megmarad a régi is.

Karner szerint nem okozhat majd félreértést a dízel B betűjele, mert színkódokkal is el lesznek különítve az üzemanyagfajták, és a különböző pisztolyok sem fognak illeszkedni az adott tankba, csak a megfelelők.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Új jelölések a benzinkutakon - Karner Miklós
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást