Nyitókép: MTI / Koszticsák Szilárd

Orbán Viktor: Magyarország biztonsága közvetlen összefüggésben van Törökország stabilitásával

Infostart / MTI
2018. október 8. 17:52
Budapesten tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnökkel Recep Tayyip Erdogan török elnök. Szóba került egy erőteljes hadiipari együttműködés kiépítésének terve, egy új légi járat indítása, a migráció, és több politikai, gazdasági téma is.

Magyarország biztonsága közvetlen összefüggésben van Törökország stabilitásával - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Budapesten, miután tárgyalt Recep Tayyip Erdogan török elnökkel. Az Országházban tartott közös sajtótájékoztatón a kormányfő úgy fogalmazott: stabil török kormányzat, stabil Törökország az előfeltétele annak, hogy a migráció szárazföldi útvonalán ne fenyegesse Magyarországot semmilyen veszély.

Orbán Viktor az egyik legerősebb magyar nemzeti érdeknek nevezte, hogy Törökország mindig olyan erős és stabil legyen, hogy képes legyen a térségben békét teremteni és az Európa felé tartó illegális migrációt megfékezni.

  • A miniszterelnök arról is beszélt, hogy a magyar külpolitika három fővárosra figyel: Ankarára, Moszkvára és Berlinre. Három nagyhatalom vonzáskörzetében éli életét Magyarország, így fontos számunkra, hogy Törökországgal mindig kiegyensúlyozott, rendezett és pozitív legyen a kapcsoltunk - emelte ki a magyar miniszterelnök.
  • Katonai együttműködésről is tárgyaltak, erőteljes hadiipari együttműködést szándékoznak kialakítani az eddigi alacsony szintű együttműködés helyett. Hozzátette: ütőképes hadsereget szeretne kialakítani Magyarország, amiben számítanak a török együttműködésre katonai szakmai, fegyverzeti tekintetben is.
  • Gazdasági kérdésekben is sikeresnek ítélte Orbán Viktor a találkozót, mert bár a kiindulópont sem volt rossz, Magyarország a jövőben tőkeberuházásokhoz juthat Törökországban. Szavai szerint olyan együttműködést alakíthatnak ki, amilyenre eddig nem volt példa.

Orbán Viktor elismerését fejezte ki azért, hogy Törökország, mint befogadó ország a hozzájuk menekülő több millió menekültet befogadja és ellátja. Magyarország köszönetét fejezte ki az iránt, hogy Törökország maradéktalanul betartja az Európai Unióval kötött megállapodást, ami előfeltétele az európai biztonságnak.

Beszélt a miniszterelnök arról is, hogy a török elnök a világ tíz legnagyobb gazdasága közé szeretné kormányozni országát. Ezt a magyar gazdaságpolitika sem hagyhatja figyelmen kívül.

Törökország segítséget vár a menekültkérdésben

A török államfő a tárgyalás témáival kapcsolatban kiemelte: továbbra is nagyon fontos az együttműködés Magyarországgal, meg kell erősíteni a magyar-török kapcsolatokat.

Recep Tayyip Erdogan hangsúlyozta: a két ország együttműködése több területen kitűnő.

  • A török légitársaság Magyarországról indítana repülőjáratot az indiai Mumbaiba
  • Erdogan szóba hozta és megköszönte Gül Baba türbéjének gondozását, most befejeződött felújítását.

Elmondta azt is, hogy Törökországban 3,5 millió szíriai és 500 ezer iraki menekült él, és az ankarai vezetés a menekültkérdésben segítséget vár európai és más országoktól.

Egy kérdés kapcsán szóba került Törökország EU-csatlakozása is. A török elnök szerint az uniónak őszintén meg kell mondania, hogy felveszik-e Törökországot vagy sem. "Fölöslegesen ne fárasszanak minket" - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a folyamatban a türelmük határára értek. A témával kapcsolatban Orbán Viktor azt mondta, hogy az eddigiekhez hasonlóan Magyarország ezután is támogatja a török EU-s csatlakozást, de "Európának el kellene döntenie, mit akar." Szerinte szükség van a törökökre, ha az unió világpolitikai szereplő kíván lenni.