A miniszterelnök szerint Magyarország biztonsága közvetlen összefüggésben van Törökország stabilitásával - a nap hírei

Infostart / InfoRádió
2018. október 8. 22:14
Tarthatónak nevezte a 2,4 százalékos államháztartási hiánycélt az államháztartásért felelős államtitkár. November közepén kapják meg az érintettek a nyugdíjprémiumot.

Magyarország biztonsága közvetlen összefüggésben van Törökország stabilitásával - jelentette ki a miniszterelnök, miután Budapesten tárgyalt Recep Tayyip Erdogan török államfővel. Orbán Viktor méltatta, hogy Törökország saját területén megállította a menekültáradatot és ezzel Európát védi. Kiemelte: a két ország magas szintre akarja emelni a katonai kapcsolatokat, amelyek kiterjednek a szakmai és fegyverzeti együttműködésre. A török elnök ugyancsak elismerően szólt a két ország jó gazdasági és kulturális kapcsolatairól.

Hamarosan a kormány elé kerül a legfontosabb kitörési pontokat is tartalmazó nemzeti versenyképességi stratégia – jelentette be a pénzügyminiszter. Varga Mihály a Nemzeti Versenyképességi Tanács ülésén elmondta: a dokumentum a részletes makrogazdasági elemzés mellett 8 területen foglalta össze a versenyképesség megőrzéséhez szükséges javaslatokat.

Tarthatónak nevezte a 2,4 százalékos államháztartási hiánycélt az államháztartásért felelős államtitkár. Banai Péter Benő az M1-en azt mondta: a kedvező reálgazdasági folyamatoknak köszönhetően csökkenni fog az államadósság GDP-hez mért szintje. Kiemelte: az első félévben 4,7 százalékkal bővült a gazdaság, így az egész éves bővülés meghaladhatja a 4 százalékot.

Az unió agrárbiztosa szerint emelni kellene a tagállamok befizetését a mezőgazdaságra fordítandó támogatások szinten tartásához. Phil Hogan egy budapesti tanácskozáson azt mondta: ehhez 5 nettó befizető tagállam egyelőre nem járul hozzá. Nagy István agrárminiszter megerősítette: Magyarország hajlandó emelni befizetéseit azért, hogy a támogatási összegek legalább a jelenlegi szinten maradjanak.

November közepén kapják meg az érintettek a nyugdíjprémiumot – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A tájékoztatás szerint a 2,5 millió jogosult a tavalyinál magasabb összeget kap kézhez. Minden nyugdíjas, akinek a járadéka eléri a 80 ezer forintot, a maximális 18 ezer forintra számíthat.

Az idén 6 pályázó nyerte el a Családbarát munkahely címet. A család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a díjátadón úgy fogalmazott: ma már versenyképességi tényező a családbarát szellem a munkaerőpiacon. Novák Katalin bejelentette: a közigazgatás átszervezésénél érvényesíteni fogják a családbarát szempontrendszert.

Az élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár szerint Magyarország jó úton halad a háztartások élelmiszerpazarlása elleni küzdelemben. Zsigó Róbert az unió támogatásával megvalósuló kezdeményezés céljának nevezte, hogy 2020-ig 8 százalékkal csökkenjen a magyar háztartások élelmiszerhulladéka.

A német kancellár szerint Európának közösen kell megvédenie értékeit. Angela Merkel az uniót fenyegető jelenségek között említette az egyre nagyobb teret nyerő nacionalizmust. Úgy vélte: a migrációt a közösségnek a saját érdekeinknek megfelelően kell irányítani, ugyanakkor az eddigiekhez hasonlóan kell szolidaritást vállalni a segítségre szorulókkal.

A NATO-főtitkár szerint a hágai székhelyű Vegyifegyver-tilalmi Szervezet ellen áprilisban elkövetett orosz kibertámadás komoly, mert része egy már korábban látott taktikának. Jens Stoltenberg azt mondta: Moszkva hibrid taktikát használ, beleértve a kibertámadásokat is, azzal a céllal, hogy beavatkozzon más országok demokratikus folyamataiba, illetve nemzetközi intézményeket támadjon meg.

Az orosz külügyminiszter szerint mielőbb helyre kell állítani a párbeszédet Oroszország és az Európai Unió között. Szergej Lavrov az olasz hivatali partnerével folytatott megbeszélés után kiemelte: Moszkva abban érdekelt, hogy az unió erős, kiszámítható partner legyen. Enzo Moavero Milanesi olasz külügyminiszter úgy vélte: ki lehet küszöbölni azokat az okokat, amelyek miatt az Európai Unió és Oroszország szankciókat vezetett be egymás ellen.

Kölcsönös sérelmeiknek hangot adva kezdődött az amerikai és a kínai külügyminiszter megbeszélése Pekingben. Az amerikai vezetés súlyosan aggályosnak tartja a kínai intézkedéseket, amelyekről mielőbb tárgyalni akar. Peking viszont úgy látja: Washington erősítette a két ország közötti kereskedelmi vitákat.

Két amerikai közgazdász kapta a közgazdasági Nobel-emlékdíjat. William Nordhaus, a Yale Egyetem tanára a klímaváltozás gazdasági hatásainak vizsgálatában végzett munkájával érdemelte ki a díjat. Paul Romer, aki január végéig a Világbank főközgazdásza és alelnöke volt, az endogén növekedés elméletének kidolgozásában végzett úttörő munkájáért kapta az elismerést.