Nyitókép: Jászai Csaba

Ennyivel nőtt a budapesti zajszennyezés

Infostart / InfoRádió - Sigmond Árpád
2018. október 2. 09:32
A parlamentben is szóba került a ferihegyi reptér miatt a budapestieket sújtó zajszennyezés. Az illetékes államtitkár szerint a kormány mindent megtesz, az ellenzék azonban ezt kevesli.

Az MSZP-s Tóth Csaba vetette fel az Országgyűlés ülésén, hogy az utóbbi hetekben ugrásszerűen megnőtt a le- és felszálló repülőgépek zajára panaszkodó zuglói lakosok száma.

„Budapest felett északnyugati az uralkodó széljárás, ezért a repülőtérről induló járatok 70 százaléka ebbe az irányba, azaz Pest felé, 30 százaléka pedig délkeleti irányba, Üllő és Vecsés felé száll fel.

Az uralkodó széljárás és a repülőtér adottságai miatt a repülők jelentős része nem tudja kikerülni Zuglót”

- mondta a szocialista képviselő, aki azt kérdezte, milyen intézkedéseket tesznek annak érdekében, hogy csökkenjen a zuglóiak nyugalmát és egészségét veszélyeztető légtérzaj.

Farkas Sándor, az agrártárca parlamenti államtitkára válaszában aláhúzta, hogy zajmentes közlekedés nem lehetséges, ám a kormány mindent megtesz a zavaró tényező csökkentéséért, majd kitért arra is, hogy augusztus 16-án valóban módosultak a repülőtér felszállási eljárásai.

„Az eredmények alapján a bevezetett felszállási eljárások az érintett területeken összességében egyaránt eredményeztek pozitív és csekély mértékű negatív zajterhelési változást. A felszállási eljárások nyomvonalának módosítása következtében a felszálló repülőgépek repülési útvonala jelentősen távolabb került a XVI. kerület déli határától, ennek következtében az Istvánmező, Kiszugló, Nagyzugló, Rákosfalva, Törökőr területének érintettsége csökkent” - fejtette ki az államtitkár.

A zajterhelés több területen is módosult, ám kevesebb mint 3 decibellel,

így sehol nem kell módosítani a zajgátló védőövezet határait – tette hozzá az államtitkár.

Tóth Csaba nem fogadta el Farkas Sándor válaszát, ám az Országgyűlés kormánypárti többsége igen.

A XVIII. kerület fideszes polgármestere, Ughy Attila egyébként múlt héten nyújtott be petíciót a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálatnak annak érdekében, hogy haladéktalanul állítsák vissza az augusztus 16-a előtti felszállási rendet a reptéren, mert a kerületben érezhetően megnőtt a zajszennyezés.