Nyitókép: Pixabay

Zajos tevékenységek a Balaton körül - csendrendeletek a tónál

Infostart
2018. szeptember 11. 12:47
Gyakran felmerülő probléma, különösen kisebb településeken, hogy vajon mikor kell eltűrnünk a körülöttünk élők zajos tevékenységeit – fűnyírást, flexelést, építkezések zajos gépeit.

Veszprémben a kertépítéssel és zöldfelület-fenntartással kapcsolatos zajos tevékenység, így például motoros fűnyírás, fakivágás – leszámítva a veszélyelhárítást – nem végezhető munkanapon 20 és 7 óra között; munkaszüneti napon – vasárnap és ünnepnap kivételével – 20 és 8 óra között; vasárnap és ünnepnapon 18 és 8 óra között.

Építési, bontási, szerelési tevékenység végzése tilos munkanapon 20 és 7 óra között, munkaszüneti napon – vasárnap és ünnepnap kivételével – 18 óra és 8 óra között, vasárnap és ünnepnapon 12 és 8 óra között. A társasházban és lakásszövetkezeti épületben a szervezeti és működési szabályzatban és a házirendben meghatározott rendelkezést kell figyelembe venni. A rendelet azt is szabályozza, hogy a vendéglátóegységek szabad téren 22 óráig szolgáltathatnak zenét - írja a Veol.hu.

Alsóörs

Alsóörsön a zajjal kapcsolatos tudnivalókat a környezetvédelmi rendelet tartalmazza, közölte Hebling Zsolt polgármester. Újdonság náluk, hogy a motoros kerti gépek, építkezéseken használt zajos eszközök üzemeltetése 19 órától reggel 8 óráig, szombat–vasárnap és ünnepnapokon pedig reggel 9-ig tilos. Június 1-jétől augusztus 31-ig pedig 12 és 13 óra között hétköznap sem lehetséges.

Vendéglátó-, szórakozóhelyen szabadtéri zenét lehet működtetni május 15. és szeptember 15. között 23 óráig, hétvégén 24 óráig, az év többi részén 22 óráig. Szabadban, nyitott ajtajú, ablakú helyiségben a csendet hangos énekléssel, zenéléssel vagy más módon nem lehet zavarni. A polgármester utalt rá, a szabályokról évente írásban tájékoztatják az embereket, év elején postán küldik ki ezeket a tájékoztatókat. Hebling Zsolt aláhúzta, áramszünetnél előfordul, hogy a nyaralókon a riasztó napokig vijjog. Ezért célszerű, ha a szomszédok ismerik egymás telefonszámát.

A polgármester a tapasztalatokról elmondta, a déli csendes pihenőt gyakran többen megsértik.

Alsóörsön több nagy építkezés is zajlik, emiatt sok panasz érkezett az önkormányzathoz a közelben élőktől, de a munkát végzőktől is az erős hangot érintő új korlátozás miatt.

Többször konfliktust okoznak a zenei rendezvények, fesztiválok, amelyek fontosak a település életében. A kempingben lévő négy fesztivál közvetlen önkormányzati bevétele évente meghaladja a 25 millió forintot, nem beszélve a közvetett, a partnereknél, szobakiadóknál, szolgáltatóknál jelentkező bevételekről. A többség belátja, hogy a turizmusból élő községben a vendégek egy része a rendezvények miatt érkezik, a világ bármely turisztikai térségében ugyanez a helyzet.

Több vendéget viszont zavar a zaj.

– Ezért a szervezőkkel ősszel értékeljük a főszezont, és új zajrendeletet alkotunk – fogalmazott Hebling Zsolt. Hozzátette, nyáron magánterületen egy cirkusz 50 napig működött, és a hangos műsor a környék ingatlantulajdonosait zavarta. Panaszolták, hogy este nem tudtak pihenni teraszukon, kertjükben. Az önkormányzat tervezi, hogy jövőre ezen is változtatnak.

Balatonfüred

Balatonfüred honlapján tette közzé az önkormányzat csendrendeletét, mely szerint a város belterületén zajjal járó építési, átépítési, szerelési tevékenység végzése – kivéve a közcélú hibaelhárítást –, valamint motoros és elektromos gépek használata hétköznap este 20 órától reggel 7 óráig, vasárnap és ünnepnapokon egész nap tilos. A belterületen június 1. és augusztus 31. között a déltől 3 óráig tartó csendes pihenő időszakában nem lehet olyan tevékenységet végezni, készüléket, berendezést üzemeltetni, amely kellemetlen, zavaró, veszélyeztető vagy károsító hang-, illetve rezgésterhelést okoz. Vendéglátóegységek, szórakozóhelyek és egyéb létesítmények zenét május elseje és szeptember 30. között 24 óráig, egyéb időszakban 22 óráig adhatnak.

A rendelet megszegése szabálysértésnek minősül, az elkövető 30 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható, ami ismételhető. Azok, akik a rendeletet nem tartják be, a szabálysértési törvény alapján helyszíni bírságra is számíthatnak. A rendelet betartását az elsőfokú környezetvédelmi hatóság és a közterület-felügyelet ellenőrzi.

Tihany

– Egész évben, de főleg az idegenforgalmi időszakban tapasztaljuk, hogy

sok tihanyi lakos vagy vendég panaszkodik arról, hogy zaj miatt nem tud pihenni, aludni – mondta Németh Tünde, Tihany jegyzője.

Ezért a zaj kapcsán rendeletet alkottak, amelyben figyelembe vették mindenkinek az érdekét. Eszerint magánszemély a tulajdonában, használatában lévő ingatlanon hanggal járó kerti munkát csak hétköznap 7 óra és 20 óra között, szombaton 9 óra és 12 óra között végezhet. Ezeket a munkákat Óvár és Cserhegy településrészeken hétköznap 7 óra és 20 óra között, szombaton 9 óra és 12 óra között, illetve 16 óra és 20 óra között lehet elvégezni. A jelzett időn túl vasárnap, valamint ünnepnapokon tilos hangoskodni.

20 órától reggel 7 óráig, vasárnap és ünnepnapokon egész nap, június 1. és augusztus 31. között mindennap reggel 7 és 9, valamint a 12 és 15 óra közötti csendes pihenő alatt tilos minden olyan tevékenységet végezni, berendezést működtetni, amely zavaró. Ilyen például az építés, bontás, a motoros és elektromos gépek használata, hangjelzést használó kereskedelmi járművek. Mindezek alól kivételt jelentenek a szabadtéri színpadon rendezett előadások, az önkormányzati rendezvények, hajóállomások és strandok tájékoztatói. Egyedi esetekben hajnali négy óráig a polgármester engedélyezheti a hangos berendezések működtetését.

Közterületi rendezvényt a szervezőnek 15 nappal a program előtt kérvényeznie kell a polgármestertől. Ha a rendezvény a környéken élők nyugalmát zavarná, a kérelmet elutasíthatják.

Balatonkenese

Fűnyírás és építési tevékenység kapcsán érkezik olykor bejelentés a városházára, ám ez éves szinten elenyésző számú – tájékoztatott Balatonkenese önkormányzata. Az utóbbi években ezzel kapcsolatban nem szabtak ki bírságot a településen. A város a zajkeltésből fakadó esetleges problémáknak a lakosság informálása révén próbálja elejét venni, tájékoztatást adnak ki az előírásokról, előzetesen értesítik a lakosságot a nagyobb zajhatással járó tevékenységekről. Balatonkenesén a város képviselő-testületének 2015-ös önkormányzati rendelete határozza meg az ember egészséghez, egészséges környezethez való jogának védelme érdekében a helyi zaj- és rezgésvédelmi szabályokat. Ebből kiderül, a város belterületi magánterületein zajkibocsátással járó, hangosító berendezést alkalmazó rendezvények hétfőtől szombatig 9–22 óráig, vasárnap és munkaszüneti napokon egész évben 10–22 óráig szervezhetők, de nem engedélyezett például a szabadtéri zajkeltő rendezvény vagy élő zene az éjféltől reggel 9 óráig terjedő időtartamban.

A kerti összejövetelek és családi rendezvények megtartásakor fokozottan kell ügyelni a szomszédok nyugalmának biztosítására.

Aki a rendeletben foglalt szabályokat megsérti, 5000–50 ezer forintig terjedő helyszíni, vagy magánszemélyként 200 ezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható.

Balatonfűzfő

Balatonfűzfőn a közösségi együttélés szabályairól szóló 2016-os rendelet szabályozza a zajkeltéssel járó tevékenységeket. Eszerint hétköznaponként 20 órától reggel hét óráig, vasárnap és ünnepnapokon egész nap, továbbá június 1. és augusz­tus 31. között mindennap 12 és 15 óra között tilos olyan tevékenység végzése, készülék vagy berendezés üzemeltetése, amely kellemetlen, zavaró, veszélyeztető vagy károsító hang-, illetve rezgésterhelést okoz. A rendelet ezek közé sorolja az építési, bontási, szerelési tevékenységet – kivéve a közcélú hibaelhárítást –, a motoros és elektromos gépek, valamint a szabad térben üzemeltetett mozgó vagy fix telepítésű hangsugárzó berendezések használatát. A rendelet megszegését közigazgatási bírsággal bünteti, eljárás bejelentés vagy a hatóság részéről eljáró személy észlelése alapján hivatalból indul. A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás magánszemély elkövetője kétszázezer forintig, jogi személy és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet elkövetője kétmillió forintig terjedő közigazgatási vagy ötvenezer forintig terjedő helyszíni bírsággal sújtható.