Kásler Miklós: nemzetünk ismételt felemelkedését várjuk az alaptantervtől

Infostart / InfoRádió
2018. augusztus 31. 11:38
A kormány az oktatás tárgyi feltételeit folyamatosan javítja, az idei tanévben 190 milliárd forinttal többet költ erre a célra. Az oktatás tartalmát azonban a pedagógusok határozzák meg - mondta a IX. Nemzeti Tanévnyitón az emberi erőforrások minisztere Esztergomban.

Egyházi intézményben, az esztergomi Árpád-házi Szent Erzsébet Gimnázium, Óvoda és Általános Iskolában tartották meg idén a 9. Nemzeti Tanévnyitó ünnepséget.

"Nemzetünk ismételt felemelkedését várjuk a Nemzeti Alaptantervtől.

A legkiválóbbak készítették elő a szakmai javaslatokat. Mi észrevételeinkkel, javaslatainkkal, elvárásainkkal, önök erkölcsi támogatással járultak hozzá, így mindnyájan alkotótársak vagyunk"

- közölte az eseményen Kásler Miklós miniszter.

A miniszter kijelentette, a kormány célja, hogy az egész magyar nemzet érdekeit képviselje, fennmaradását biztosítsa, a nép jólétét emelje, szellemi felvirágzásának körülményeit biztosítsa. "Szellemi energiáink szabad kifejtésének lehetősége biztosított, de minősége nem a kormánytól, hanem gyarapodó családjainktól, elhivatott pedagógusainktól és reményteljes ifjúságunktól függ" - fogalmazott Kásler Miklós.

A miniszter emlékeztetett, hogy az elmúlt évtizedek útkeresése után 2010-től kiteljesedett politikai önállóságunk, 2014-től gazdasági emelkedésünk. Nemzeti szuverenitásunk tőlünk várja hagyományaink, kultúránk arányos gyakorlását, továbbfejlődésének és virágzásának biztosítását - mondta.

"Rajtatok múlik, hogy a napjainkban ismét emelkedő nemzet újra betöltse hagyományos küldetését, a Kárpát-medence népeinek békés együttélését és fejlődését"

- fogalmazott Kásler Miklós.

Kásler Miklós ünnepi beszédében hangsúlyozta, hogy a tanév sokkal többről szól, mint a tananyagról, testben és lélekben is emelkedni kell ilyenkor a diákságnak. A miniszter a diákok figyelmét a szüleik, tanáraik és a nemzet tiszteletére és szeretetére is felhívta.

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek az egyházi iskolák történelmi és jelenkori szerepéről is beszélt és hozzátette az állami és egyházi iskolák munkájának ki kell egészítenie egymást. Hivatásuk, hogy együttműködjenek a fiatalok érdekében – tette hozzá.

Az ünnepségen évnyitó beszédet mondott Mészáros János az intézmény igazgatója is, aki az iskola fontos küldetésének tartja, hogy a szellemi gyarapodáson túl a diákok az iskolában jól is érezzék magukat. A diákokhoz szóló intelmében pedig Isten szeretetét és az irgalmasság gyakorlását emelte ki.

Völner Pál, a térség fideszes országgyűlési képviselője az MTI-nek nyilatkozva úgy fogalmazott , az Árpád-házi Szent Erzsébet Gimnáziumban folyó oktató-nevelő munka elismerése, hogy az intézmény helyet adhatott a IX. Nemzeti Tanévnyitónak.