Nyitókép: MTI Fotó: Balázs Attila

Életveszélyes az iskola, évekig nem lesz tanítás

Infostart
2018. augusztus 21. 17:26
Több mint 750 diák kényszerül költözni, mert a pécsi Árpád Fejedelem Gimnázium és Általános Iskola épületét oktatási célra alkalmatlannak nyilvánították a napokban. A felújítás akár egy-két évig is eltarthat.

Az Árpád Fejedelem Gimnázium és Általános Iskola épülete oktatási célra alkalmatlan, ezért az itteni osztályok más intézményekben kezdik el az új tanévet szeptemberben. A bama.hu úgy tudja, néhány napja egy államtitkári értekezleten hangzott el, hogy az iskola épülete életveszélyessé vált.

Az IMS-technológiával épült létesítményt az önkormányzat európai uniós forrásból (400 millió forint) és saját önerőből (500 millió forint) újítaná fel. A héten a városháza és a Pécsi Tankerületi Központ közös sajtóközleményt adott ki, melyben leírta, az épület felújítását hátráltatta, hogy a kivitelezésre kiírt közbeszerzési eljárás az építőiparban tapasztalható költségnövekedések miatt eredménytelen lett, így az épület fejlesztése a tervekkel ellentétben ezen a nyáron nem indulhatott még el. A teljes rekonstrukció 1,3 milliárd forintba kerülne, vagyis négyszáz millió forint hiányzik. Jelenleg egyeztetés zajlik a kormány és a tankerület között, hogy a szükséges forrást milyen forrásból teremtsék elő.

Az iskolakomplexum teljes felújítása egy évet venne igénybe, de mivel új közbeszerzést kell kiírni és elbírálni, optimista szakmai becslések esetén is csak egy-két év múlva költözhetnek vissza az iskolájukba a diákok és a tanárok.