Nyitókép: JACEK BEDNARCZYK

Az európai cigányság akár 30 százalékát is meggyilkolták a második világháború idején

Infostart / InfoRádió - Déri Ágota
2018. augusztus 2. 10:29
Ma van a roma holokauszt emléknapja. Az országban megemlékezéseket, ökumenikus imádságot és tudományos konferenciát is tartanak.

1994. augusztus 2-áról 3-ra virradóra több mint 3000 romát gyilkoltak meg az auschwitzi haláltáborban. A cigány holokausztot parrajmosnak is nevezik, ami elpusztítást, elnyeletést jelent.

A második világháború idején különböző becslések szerint a 2 milliós európai cigányság 10-30 százalékát gyilkolták meg.

A táborokban, főként Auschwitzban, a többi fogolytól eltérően a romákat nem szelektálták, a családok együtt maradhattak, a tábor parancsnoka szerint Heinrich Himmler, az SS vezetője kezdetben egy további faji kutatásokra használható cigányrezervátumot akart berendezni.

A cigánytábor története 1944. augusztus 2-án ért véget, amikor 1408 munkaképes cigányt más táborokba vittek. Éjszaka az SS körülvette a tábort és 2897 cigányt teherautókon hurcoltak a gázkamrákhoz. A szörnyű éjszakára emlékezve az emléknapon az auschwitz-birkenaui haláltábor területén koszorúzást, Magyarországon virrasztást, megemlékezést rendeznek az áldozatok emlékére.

Vadászi Istvánt, a Roma Club Alapítvány igazgatója korábban az InfoRádióban arról beszélt, hogy az emléknap a hazai roma közösség egyik legfontosabb eseménye, de az egész magyar társadalomnak meg kell emlékeznie az áldozatokról.

„Nem csak a romák számára kell, hogy fontos legyen”

– hangsúlyozta az igazgató. A programokba a fiatalokat is be szeretnék vonni, hogy az „emlékezet kultúrában ez megmaradjon” – tette hozzá.

Az emléknap alkalmából tegnap roma élet menete indult Budapestről Auschwitzba, ma Újpesten tudományos konferenciát, Szombathelyen megemlékezést, este pedig a fővárosi Jézus szíve templomban ökumenikus imádságot tartanak.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Ma van a roma holokauszt emléknapja
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást