Nyitókép: Hannah Burrack, North Carolina State University, Bugwood.org

Veszélyes kártevők bukkantak fel

Infostart / InfoRádió - Halmi Anett
2018. július 30. 06:00
Elsősorban a megélénkülő világkereskedelem miatt szaporodott meg a kártevők száma, és minidig találkozhatunk új fajokkal, amelyek megjelennek az országban - mondja Kiss Balázs, az MTA Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetének tudományos főmunkatársa.

Növényi anyagokkal különösen könnyen, de sokszor csomagolóanyagokkal is be tudnak jutni a kártevők Európába - mondta Kiss Balázs, az MTA Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetének tudományos főmunkatársa.

Pár éve jelent meg itthon a pettyes szárnyű muslica, ami a málna- és szedertermesztőknek jelent gondot. De szintén problémás lehet a márványos poloska, a lepkekabóca, illetve az amerikai szőlőkabóca, ami néhány éve jelent meg Magyarországon - vélekedett Kiss Balázs.

"Az amerikai szőlőkabóca több évtizede van már jelen Olaszországban, egy igen veszélyes kórokozó, egy fitoplazmás betegség terjesztője.

Néhány éve megjelent a betegség itthon is, ami ellen nem nagyon tudnak védekezni" - hangsúlyozta a szakértő.

A klímaváltozás a faj megtelepedését tudja segíti, viszont az első tél túlélése - különösen az ízeltlábúaknak - egy frissen megtelepedő populáció esetében sorsdöntő. Ha pedig már elterjedt a faj, egy nagyobb tél esetén sem fog kipusztulni - ecsetelte Kiss Balázs.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Veszélyes kártevők bukkannak fel újra és újra
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást