Nyitókép: Pixabay

Horribilis albérletárakra készülhetnek az egyetemisták

Infostart
2018. július 25. 10:51
Budapesten a 120 négyzetméternél kisebb panellakások átlagos bérleti díja 130 ezer forint, a téglaépítésű lakások pedig átlagosan 150 ezer forint körül mozognak - mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerdán az M1 aktuális csatornán.

Július 25-én este hozzák nyilvánosságra a felsőoktatási felvételi ponthatárokat, így az érintett családok csütörtökön kezdenek el kollégiumi férőhelyet, illetve albérletet keresni - emelte ki a szakértő.

Az egyetemvárosok közül Győrben 109 ezer forintos, Kecskeméten 106 ezer forintos, Debrecenben pedig 100 ezer forintos átlagos albérletárakkal számolhatnak a kiadó lakást kereső fiatalok, ugyanakkor sokkal

jobban járnak azok, akik kollégiumba mennek, hiszen jóval olcsóbb - átlagosan havi 15-16 ezer forint -.

Balogh László szerint 2016 végén országszerte, állami fenntartásban körülbelül 45 ezer kollégiumi férőhely állt a felsőoktatásban résztvevők rendelkezésére.

Korábban beszámoltunk róla, hogy az Otthoncentrum felmérése szerint a ponthatárok kihirdetése után megindul a hajsza az albérletekért. Az elmúlt években jelentősen nőttek az albérletárak, ezért a diákok többsége közösen bérel lakást, de az adatokból az is kiderül, hogy az albérletárak jelentős növekedése miatt néha a lakásvásárlás is jobban megéri, mint a bérlés.