Áthelyezik Nagy Imre szobrát

Infostart / MTI
2018. július 18. 17:50
A Jászai Mari térre kerülhet Nagy Imre mártír miniszterelnöknek a Vértanúk terén álló szobra.

Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának délelőtti zárt ülésén a közbeszerzésekről szóló törvény hatálya alóli mentesítés iránti kérelmek sorában elfogadták a Vértanúk tere beruházással kapcsolatos kérelmet is. Hamarosan megkezdődnek az előkészítő munkák, és várhatóan 2019 végére a megújuló Vértanúk tere a gyalogosoké lesz: a környéken lakók igényei, valamint turisztikai szempontok figyelembevételével kialakított új forgalmi rend szerint - a tömegközlekedés járatainak kivételével - gépjárművek nem hajthatnak majd át a téren - mondta szerdán Wachsler Tamás.

A Steindl Imre Program Nonprofit Zrt. vezérigazgatója az ülés zárt jellegére tekintettel a megbeszélés részleteit firtató kérdésre nem válaszolt. Az viszont kiderült, hogy javaslata alapján a Vértanúk terén álló Nagy Imre-szobrot a Jászai Mari téren állítanák fel az alkotóval folytatott egyeztetés és a szükséges engedélyek beszerzése után.

Wachsler Tamás jelezte, a bizottság ülésén kapott kérdést a Nagy Imre-szobor sorsáról is. Álláspontja szerint - az Országgyűlés vonatkozó határozata szellemében - a Vértanúk tere rehabilitációja során "a második világháború utáni szoborrombolásokat megelőző képzőművészeti arculatot kell visszaállítani". Ennek megfelelően az 1936-ben felavatott és 1945 szeptemberéig a téren álló Nemzeti vértanúk emlékművét korabeli fényképek, dokumentumok alapján tervezik rekonstruálni.