Nyitókép: Pixabay

Mélyponton a hazai nagyvállalatok profitvárakozása

Infostart
2018. július 12. 10:16
Mélyponton a hazai nagyvállalatok profitvárakozása, átlagosan 1 százalékos nyereségbővüléssel tervez a szektor a következő egy évben – jelzi a K&H nagyvállalati növekedési index. Év végéhez képest árbevételükben is szerényebb, 2,8 százalékos bővülést várnak a cégek, és megtörni látszik a belföldi piac elmúlt egy évi árbevétel-növekedést támogató trendje.

Visszafogták következő egy évi pénzügyi várakozásaikat a hazai, 2 milliárd forint feletti éves árbevételű, nem-állami nagyvállalatok. „A K&H nagyvállalati növekedési index legutóbbi eredménye szerint a jelenleginél átlagosan 2,8 százalékkal vár nagyobb árbevételt a szektor. Ez tavaly év végi 3,2 százalékhoz képest egyértelmű visszaesés, és az MNB jövő évi 2,9 százalékosos inflációs várakozásától is elmarad” – mondta el Patrick Van Overloop, a K&H Üzleti ügyfelek divízió vezetője.

A szerényebb várakozások a belföldi és külföldi piacra egyaránt jellemzők. Miközben hasonló arányban várnak a cégek bevételnövekedést a külpiaci (39 százalék) és belföldi (35 százalék) értékesítésből, annak átlagos mértéke eltérő: az exportpiacon 3,4 százalékról 3 százalékra, a hazai piacon 2,8 százalékról 2,5 százalékra mérséklődött a várt bevételnövekedés mértéke. „A hazai értékesítésből várt árbevétel-bővülés mértéke az elmúlt egy évben folyamatosan nőtt – köszönhetően a dinamikusan növekvő belföldi fogyasztásnak –, így kérdéses, hogy a mostani visszaesés csupán csak átmeneti vagy tartós lesz” – mondta el a szakember.

A profitkilátások drasztikusan romlottak. A várt profitnövekedés mértéke kevesebb mint felére, 2,2-ről 1 százalékra zuhant, ezzel elérte mélypontját az index 4 éves történetében – hangsúlyozta a szakember. Az ország különböző pontjait tekintve a közép-magyarországi vállalatok a legoptimistábbak, hiszen ők az átlagot jóval meghaladó profitbővülésre számítanak (1,8 százalék). Ezzel szemben Nyugat-Magyarországon az adózás előtti nyereség 0,6 százalékos, Kelet-Magyarországon pedig mindössze 0,05 százalékos növekedését várják a következő egy év során.